Algemeen

Vier! magazine levert ruim 12.000 euro op voor Paulien van Deutekom Foundation

DENEKAMP - Wat tijdens een hardlooprondje als idee ontstond, is uitgegroeid tot een groot succes. De Denekampse Wendy Wassink heeft met haar magazine Vier! ruim 12.000 euro opgehaald voor de Paulien van Deutekom Foundation. Een ongekend mooi bedrag. “Ik had van tevoren niet gedacht dat we dit bedrag zouden ophalen!” Onlangs is de cheque overhandigd aan de foundation. Op afstand weliswaar, want door corona was het niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen.

Wendy Wassink is er nog van onder de indruk: “Zoveel mensen hebben het magazine gekocht. Ongelooflijk. Naast de vele hartverwarmende reacties die ik heb gekregen, is het natuurlijk fantastisch dat er zoveel mensen zijn die ook daadwerkelijk een exemplaar hebben aangeschaft. Met het totaalbedrag van € 12.011,04 kan de Foundation hele mooie dingen doen.” Mireille Reitsma is een van de initiatiefneemster van de Paulien van Deutekom Foundation en beaamt dat: “Het geld krijgt een hele mooie bestemming. Begin dit jaar hebben we namelijk de bevestiging van het VUMC gehad, dat de eerste patiënt in de Paulien-studie opgenomen wordt. Dat betekent dat we nu echt mensen gaan helpen!”
 
Specifiek onderzoeksproject
De Foundation werd na het overlijden van schaatsster Paulien van Deutekom opgericht. “Maanden hadden we machteloos toegezien hoe Paulien haar strijd tegen longkanker streed in het VUMC. Bij de begrafenis vroeg Paulien in plaats van bloemen om een donatie voor onderzoek naar longkanker. Wij als teamleden organiseerden vervolgens een veiling om nog meer geld op te halen. En dat is gelukt: in totaal hadden we 50.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Met dat bedrag zijn we naar het VUMC gegaan en samen met de onderzoekers hebben we gekeken hoe we dit geld het beste konden bestemmen. Het VUMC gaf aan, dat het met dit bedrag mogelijk was om een eigen onderzoeksproject te starten. Het resterende benodigde geld konden zij dan met subsidies en andere geldstromen bij elkaar krijgen. Dat idee sprak ons enorm aan. Na een aanloopperiode van een paar maanden is ons eigen onderzoek geaccrediteerd door onder andere de ethische commissie en is er een team van onderzoekers samengesteld. Dit team onderzoekt wat de meest effectieve methode is voor levensverlenging en kwaliteit van leven bij patiënten met longkanker in een vergevorderd stadium. Inmiddels is de eerste patiënt opgenomen in dit onderzoekstraject. Een enorme mijlpaal!”
 
‘We gaan echt mensen helpen!’
Het geld dat Wendy met haar magazine heeft opgehaald, komt ten goede aan deze studie. “Ik ben blij dat we een echte, concrete bijdrage kunnen leveren. Mireille vertelde dat de al opgedane kennis tijdens dit onderzoek ook al daadwerkelijk gedeeld werd tijdens een kennisdag tussen onderzoekers en studenten. Hoe mooi is dat? We helpen mensen met longkanker om de kwaliteit van leven te verbeteren, maar dragen ook bij aan kennisuitwisseling!” Een enorme mijlpaal, vindt ook Mireille: “Dit is wel echt een succes dat we samen mogen vieren! We spreken regelmatig met de onderzoekers binnen het VUMC over de voortgang van het onderzoek, zodat we mensen ook op de hoogte kunnen stellen van de vorderingen. Het is een project dat helemaal past bij wie Paulien was. We doen dit echt vanuit ons hart en hopen dat we samen nog mooie resultaten mogen behalen. Projecten zoals Wendy ze heeft opgepakt, passen daar ontzettend goed bij. We zijn enorm trots op haar dat ze dit mogelijk heeft gemaakt!”
 
Help ook mee en doneer online via www.paulienvandeutekomfoundation.nl/.