Algemeen

Vrijwilliger bij den Oostenborgh: ‘Je geeft wat, maar je krijgt ook heel wat terug’

OOTMARSUM - Een wandeling maken met een bewoner door Ootmarsum; een tochtje op de duo-fiets in de prachtige omgeving. Of gezellig een spelletje doen bij een bewoner in zijn eigen appartement. Het lijken allemaal hele ‘gewone’ activiteiten voor bewoners van Huize den Oostenborgh in Ootmarsum. Sinds het uitbreken van de Corona-crisis begin vorig jaar is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Want om besmettingen te voorkomen bleven de deuren van den Oostenborgh ook voor vrijwilligers gesloten.

Maar nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en nog worden én de strenge maatregelen steeds meer versoepeld worden, komt het ‘gewone’ leven steeds meer op gang. En dat betekent in de praktijk dat er weer ruimte is voor vrijwilligers om in den Oostenborgh actief te zijn. ,,Gelukkig wel”, zegt Femke Ribberink; zij is betrokken bij de coördinatie van de vrijwilligersactiviteiten in Huize den Oostenborgh. Zij weet als geen ander hoezeer de bewoners het op prijs stellen dat vrijwilligers actief zijn en zich daarmee verdienstelijk maken. ,,We hebben er ons met z’n allen goed doorgeslagen maar de bewoners hebben de vrijwilligers best wel gemist hoor. En omgekeerd trouwens ook.”

Steeds meer

Femke Ribberink is daarom erg blij dat alle bewoners inmiddels twee keer zijn gevaccineerd en dat dit ook in toenemende mate geldt voor anderen onder wie – potentiële – vrijwilligers. ,,We kunnen daardoor steeds meer activiteiten oppakken.” Zeker in individuele zin kan dat zoals één op ;één een (rolstoel)wandeling maken, koffie inschenken of een spelletje doen. Voor gezamenlijke activiteiten in bijvoorbeeld de serre moeten ook de vrijwilligers twee keer gevaccineerd worden. ,,Dat is nu nog niet iedereen”, weet Femke Ribberink, ,,maar het schiet nu wel goed op.” Als iedereen twee keer is gevaccineerd kunnen alle vertrouwde vrijwilligersactiviteiten weer worden opgepakt. Femke Ribberink kan er niet op wachten. ,,Er kunnen dan ook weer gezamenlijke uitstapjes gemaakt worden met de bus. De bewoners én de vrijwilligers genieten daar zeer van.”

Enthousiast

Omdat het aantal activiteiten wordt uitgebreid, zijn er ook meer vrijwilligers nodig. Femke: ,,Iedereen die voor een ander iets wil betekenen is van harte welkom. Leeftijd speelt geen rol. Je moet het leuk vinden om te doen en enthousiast zijn.” Wie belangstelling heeft om vrijwilliger te worden kan een mail sturen naar: info@welstee.nl of bellen met: 0541 – 280 800. ,,Gewoon doen”, zegt Femke. ,,Je geeft wat maar je krijgt ook heel veel terug.”