Algemeen

Vrijwilligersplatform Denekamp ’Handen uit de mouw’

Wie heeft er klusjes voor ons?

DENEKAMP -  Vrijwilligers doen ertoe, een veelgehoorde kreet die maar al te waar is. De club vrijwilligers genaamd ‘Handen uit de mouw’ is gericht op hulpverlening aan inwoners van Denekamp. De vijfentwintig dames en heren die deze club vormen, hebben gezamenlijk een veelheid aan kwaliteiten om in te zetten voor incidentele klusjes.  

Een groot deel van de deelnemers is bij elkaar geweest om van gedachten te wisselen over hoe en wat tot de mogelijkheden behoort en wat de criteria voor hulp zijn:

Het Vrijwilligerplatform Denekamp helpt die gevallen waar men zelf niet in staat is om een klusje te doen of dit te betalen; zaken die het algemeen belang dienen zoals het opruimen van zwerfafval; je kunt hierbij denken aan het meedoen aan de Landelijke Opschoondag op 23 maart. De Opschoondag is onder andere bedoeld voor het verzamelen van zwerfvuil; een eerste klusje is al gedaan door een drietal vrijwilligers die assistentie verleenden bij een verhuizinkje; de werkgroep herdenkingen van de stichting Heemkunde Denekamp heeft een verzoek gedaan om de Stolpersteine* die voor diverse panden in Denekamp liggen schoon te maken zodat de informatie weer helder wordt; er komt een driewielerfiets bij Amalia hof te staan. Deze kan gebruikt worden door mensen die minder mobiel zijn en een maatje nodig hebben om er eens uit te kunnen; met enig regelmaat is er behoefte bij Gerardus Majella aan hulp bij wandeltochtjes met mensen in een rolstoel; het is jaarlijks nodig om de openbare ruimte rond het mortuarium aan de Wiptoen op te ruimen van vooral bladeren; in overleg met de kerkhofploeg het schoonhouden van het kapelletje aan de Molendijk.

*Stolpersteine zijn (struikelstenen) zonder er echt over te struikelen in de straat aangebracht voor de panden van waaruit de joden werden gearresteerd en afgevoerd. Op elke steen staat: ’Hier woonde de voor- en achternaam, geboortejaar en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is’. Het is een blijvende herinnering aan de joodse bevolking van Denekamp die - op twee na - in zijn geheel is afgevoerd naar vernietigingskampen. Twee van de joodse inwoners zijn ontsnapt aan de Duitsers, hebben ondergedoken gezeten in Beuningen en hebben daardoor de oorlog overleefd. Deze struikelstenen zijn te vinden in de Vledderstraat voor het pand nummer 18. De rest is op te zoeken op: https://map.stolpersteine.app/nl/denekamp/locaties

Hulp vragen

De hulpvraag stellen kan lastig zijn en een hulpvraag geeft geen garantie voor die hulp. Stel je vraag om hulp, dan kijken wij wie er tijd voor kan maken. Benader een van onderstaande personen of mail. Ben je ook geïnteresseerd om mee te doen met deze club? Of wil je graag eerst meer duidelijkheid mail: handenuitdemouw@outlook.com Soms heb je een klein duwtje in de rug nodig om de stap te zetten mee te doen. ’Handen uit de mouw’ helpt graag.

Charles Brummelhuis, Gerard Schulte, Meinte Hoekstra en Karin Snijders namens SWTD

Reacties

  • door Bianca
  • 22 dagen geleden

Goedemiddag, mijn vriezer is ombruikbaar omdat de deur niet goed sluit,zou iemand mij kunnen helpen? Ik denk dat er nieuwe rubbers op moeten.ik kan nu helaas de boodschappen van de voedselbank niet inde vriezer doen.

Mvg bianca