Algemeen

Wielersportman bij uitstek ‘Gerard Meijer overleden

DENKAMP - Uitgerekend in de week, waarin in zijn geboorteplaats Denekamp weer de jaarlijks Euregio Fiets-4-Daagse werd georganiseerd overleed Gerard Meijer (81). Tot het moment waarop de geestelijke en lichamelijke toestand dat niet meer toelieten nam hij er altijd aan deel en dan op zijn onafscheidelijke sportfiets, zijn rennersfiets. Maar dat niet alleen, hij behoorde ook tot de oprichters van genoemde EF4D en bovendien van de dit fietsevenement organiserende vereniging, de Rijwiel Toerclub Twente (RTC). Tel daar dan ook nog bij het feit dat de vroegere Denekampse aannemer betrokken was bij de organisatie van de destijds zeer populaire en nationaal bekende Meesterronde en bij het binnen de gemeente Dinkelland georganiseerde NK Wielrennen en je hebt, een klein beetje nog maar, een beeld van het grote wielerhart van de nu overleden Gerard Meijer. Overigens, Gerhard Meijer die de laatste jaren worstelde met zijn gezondheid was dus een bijzonder sympathieke wielerpromotor, maar eveneens een sterk meelevend carnavalist.

In het Denekampse carnaval was hij lange tijd prominent aanwezig met voor hem in 1977 als hoogtepunt de benoeming tot hoogheid Prins Gerhard  IV van de Cv De Köttelpeern. 

Grote fan van ‘Amis’ Hennie Kuiper

Hij was een intense beoefenaar van de sport, maar ook een groot wielerfan. Hij had altijd een enthousiasmerende invloed op alles en iedereen die ook de wielersport een warm hart toe droeg. Zo trok hij al vroeg op met Hennie Kuiper die later ook zijn fietsvriend werd. Hij volgde vanaf het allereerste begin diens imponerende wielercarrière op de voet. In dat kader was hij bijvoorbeeld ook enkele malen in Parijs aanwezig bij de finish van de Tour de France. Dat contact is altijd gebleven. Samen met Hennie en nog een achttal Denekampse wielerenthousiasten was hij lid van het tot voor enkele jaren bestaande fietsclubje Les Amis de Hem. Genoemd naar de plaats Hem, waar Hennie zijn wereldberoemde fietswissel had tijdens de  klassieker Parijs-Roubaix.

Maar ‘Les Amis de Hem’ kun je ook vertalen in ‘vrienden van hem’ en daarmee wordt dan Hennie bedoeld.

Die vriendschap kwam nadrukkelijk tot uiting toen Les Amis bij het plaatsje Hem (vlak voor Roubaix) een monument plaatsten als aandenken aan dat moment in de klassieker die Hennie vervolgens toch won. Dat was een bijzonder moment voor Hennie en zijn vrienden die in de jaren daarna samen meerdere grote kassiekers hebben nagereden die Hennie in zijn loopbaan had gewonnen. Voor Gerard activiteiten, waar hij nadien vol enthousiasme over vertelde aan iedereen aan wie hij het maar kwijt kon.  Zeer toepasselijk was het dan ook dat donderdag jl. afscheid van hem werd genomen in het Hennie Kuiper Wielermuseum, terwijl bij het startpunt van de EF4D met bijgeplaatste afbeelding aan het overlijden van hem aandacht werd geschonken. Een joviale wielerfan is niet meer.

 

Tekst/foto: (begeleidend Amis) PBJ