Algemeen

Willibrordschool herdenkt vliegramp Noord-Deurningen

NOORD-DEURNINGEN - De oudste groepen van de Willibrordschool uit Noord-Deurningen en de leerlingen van de Nordhornse Grundschule Blumensiedlung kwamen bijeen op erve Bodde. Daar werd stilgestaan bij de vliegramp die in maart 1943 het leven kostte van de bemanning die met het vliegtuig uit de lucht werden geschoten door de luchtafweer van de Duitsers.

Boven Denekamp werd het toestel geraakt en stortte brandend neer in de omgeving van de Epmanweg. Daarbij kwamen vier van de vijf bemanningsleden direct om het leven. De vijfde overleed later in gevangenschap in een kamp. De leerlingen van beide scholen besteden jaarlijks aandacht in hun geschiedenislessen aan deze gebeurtenis.

Monument

Het monument dat in 2002 werd opgericht staat op het erf van de familie Bodde. Tonnie en Anita Bodde ontvangen jaarlijks de groep scholieren en een aantal genodigden en richten daarvoor een deel van de schuur in. Het monument wordt door hen onderhouden en schoongemaakt maar ook de koffie met cake en frisdrank voor de jeugd wordt belangeloos uitgedeeld.

De leerlingen hadden werkstukjes en gedichten gemaakt die werden voorgedragen tijdens de bijeenkomst. Namens de gemeente Dinkelland was gemeentesecretaris Coen Luttikhuis aanwezig en hij hield een korte toespraak waarbij hij inging op de moedige vaak jonge mensen die in de oorlog hun leven verloren voor onze vrijheid.

De leerlingen van de basisschool uit Noord-Deurningen legden een bloemstuk bij het monument en Jos ter Duis volgde hun voorbeeld door, namens de Stichting Heemkunde Denekamp, ook een bloemstuk bij het monument te plaatsen. Daarna werd een minuut stilte gehouden. Onder de genodigden waren de (oud-)militairen Willy Bruns en Tonnie Eisink, die een eresaluut brachten voor het monument.