Algemeen

Wim Zomer en Ali Evers uit Deurningen
60 jaar getrouwd
Het was liefde op het eerste gezicht

DEURNINGEN - De eerste ontmoeting van Wim Zomer met Ali Evers vond plaats in 1958 op de dansvloer bij een uitvoering van de mandolineclub in Hengelo. Het was liefde op het eerste gezicht. 30 december 2020 was de dag dat Wim en Ali zestig jaar gehuwd waren en ze zijn nog steeds heel gelukkig. Het paar geeft aan dat het heel belangrijk is om ‘elkaar vrij laten’.

Buiten was er een mooie boog gemaakt door de buren. En de kast in de woonkamer stond vol met kaartjes van familie en vrienden. Ali: “Waar al die kaartjes vandaan komen, ik weet het niet. We hebben eigenlijk tegen niemand verteld dat we 60 jaar getrouwd zijn, maar er zijn altijd wel mensen die het weten en die vertellen het dan weer door. Dit is natuurlijk wel heel erg leuk.” Tussen de kaartjes stond ook een hele mooie brief van koning Willem-Alexander en koningin Máxima die ze met trots toonde.  


Wim is geboren op 31 mei 1937 in Borne en Ali zag het levenslicht op 26 juni 1930 in Hengelo. In 1958 hebben ze elkaar leren kennen op de dansvloer bij een uitvoering van de mandolineclub in Hengelo. Ze zijn getrouwd op 30 december 1960 in het (oude) stadhuis in Hengelo. In het huwelijk werd ‘een dochter geboren die samen met haar man zorgde voor twee kleinkinderen.


Ali: “Wim komt uit de techniek. Hij werkte bij Dikkers in Hengelo als constructeur achter de tekentafel. Ik werkte in dezelfde tijd ook bij Dikkers, maar dan in de kantine. Op een gegeven moment wilden wij eigenlijk wel iets voor ons zelf beginnen en dat was de markt. Wim kon het in goed overleg op zijn werk afbouwen totdat we geheel zelfstandig waren.”
Wim en Ali samen: “We zijn samen begonnen op de markt met het verkopen van garen, dat was in de jaren 80. We stonden toen in Hengelo, Dinxperlo, Winterswijk, Aalten en Doetinchem in de Gelderse Achterhoek. Toen het slechter ging op de markt hebben wij er een winkel bijgenomen in de Hasseler Es en in Klein Driene. Dat was in die tijd dat de mensen nog truien breiden. In Hengelo kon men toen op zeven of acht plekken garen kopen. Tot op een gegeven ogenblik het winkelcentrum Klein Driene werd getroffen door een verwoestende brand. Onze winkel was nog wel gespaard gebleven maar alles zat onder het roet. Toen hebben we besloten om er een punt achter te zetten. Toen we gestopt waren, ben ik weer teruggegaan naar Dikkers en heb mijn oude beroep als constructeur weer opgepakt.”
Wim en Ali zijn lid van de jeu-de-boulesclub in Deurningen en van Welzijn Ouderen. Ze hebben allebei getennist en lezen heel graag. Het paar heeft veel genoten en prachtige vakanties gemaakt. “We hebben echt geleefd”, vertellen ze met een lachend gezicht.
Wat moet je doen om zolang getrouwd te zijn? “Heel belangrijk is elkaar de ruimte geven.” Maar ze doen wel alles samen.

 


Helaas kon er door het coronairus geen gezellig feest gehouden worden, maar dat wordt op een later tijdstip ingehaald.


Ine Flinkers