Columns

Buuts en spreuken

Ondanks alle goede bedoelingen, carnaval vieren online dat is ‘m niet en dat zal ‘m nooit worden. Veel leuker is het om elkaar live wat grappen en grollen van de gala’s te vertellen. Dit is inmiddels overal een jarenlange traditie, dus is er een onuitputtelijke bron van buuts. Ter inspiratie. De onvergetelijke buut’nredner Spurrie Frans vertelt over zijn belevenissen met z’n vrouw Riekie, midden in het drukke Parijs. “Wat omeunig völ könnigen doar in Frankriek, ze toet’n allemoal.”

Afgelopen zaterdag vertelde ik deze anekdote onder het wandelen tegen mezelf en ik moest er weer smakelijk om lachen. Of die van voetbalcoach Willemijntje die het veteranenelftal coacht en de stopper, op rechtsbuiten wil zetten. “ n Oald’n boam mo’j nich verpott’n”, laat één van de reservespelers de vrouwelijke voetbalcoach fijntjes weten. Je lacht komend carnavalsweekend coronaproof zo een avondje bij elkaar.

Het heeft de krant niet gehaald, daarom laat ik het bij deze maar even weten. De strijd om de beste carnavalsspreuk van Dinkelland gaat dit jaar helaas weer niet door. Ja, ik vind het ook erg jammer. Twee jaar geleden hadden we dit spektakel voor het eerst op deze plek georganiseerd. Weet u het nog? Alle spreuken van de Dinkellandse hoogheden lagen onder het vergrootglas en werden beoordeeld op het Twents, originaliteit en rijmkwaliteit door een zeer deskundige jury. Heel Dinkelland stond bol van de spanning. Er werd niet één maar zelfs twee columns aan besteed. Nu heeft iedereen het over corona, toen sprak Jan en alleman over de Dinkellandse spreukencompetitie. De Waterpönskes uit Tilligte werden de verrassende winnaar met ‘As wie nig könt stiggeln, valt ’n carnaval an diggeln’. Kijk, en als deze  historische gebeurtenis nou even verteld was in het televisieprogramma Het Dorp een paar weken geleden, dan was het allemaal goed gekomen. Later bleek trouwens dat de Prins en Adjudant van het Rossumse Gött’nkeurndorp twee jaar eerder dezelfde spreuk hadden. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zo dachten ze in Tilligte. Beide carnavalsverenigingen hebben er smakelijk om gelachen.

Waarom heb je vorig jaar dit evenement dan niet georganiseerd, hoor ik u vragen. Het was toch zo’n groot succes. Wel, dat zal ik u zeggen. Ik was het van plan. Alles voorbereid. We waren er helemaal klaar voor. Totdat iemand plotseling tegen het zelfbenoemde jurylid riep: “Zonder spreuk is carnaval ook leuk.’ Mokerslag. Knock-out.

Peter Weusthof

 

Voor de inhoud van deze column is de auteur verantwoordelijk.