Columns

Einde en begin

De toeslagenaffaire, de pandemie, de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten. Het nieuws is tegenwoordig zo ontzettend groot Bijna te. Misschien is overweldigend een beter woord. Veel overweldigender dan een jaar geleden om deze tijd zo lijkt het. Het valt allemaal amper te bolwerken. Ons hoofd kan het bijna niet meer aan. Alsof een jaar geleden de wereld een oase van rust was. Die schijn bedriegt overigens.

Voor Dinkellandse begrippen was er afgelopen week ook nieuws. Zo is er een einde gekomen aan een tijdperk in Weerselo. De familie Van Olffen stopt na ruim 80 jaar met hun cafetaria en ijssalon. Daar worden we niet alleen in Weerselo, maar in de hele gemeente een beetje weemoedig van. Van Ollfen, gelegen aan de Bisschopstraat, heeft de stormen van de strijd om de rondweg van het dorp, die gevoelsmatig ook al meer dan 80 jaar duurt, doorstaan. Het enige terras in Dinkelland dat pal naast een drukke weg ligt, maar desondanks iedere zomerdag bomvol zat. Dankzij het overheerlijke ijs. Mevrouw van Olffen hoopt dat het cafetaria goed blijft draaien. Dat hoop ik ook. Maar nog meer hoop ik dat het softijs, wanneer de ijstijd in de lente weer aanbreekt , net zo lekker smaakt als dat 80 jaar lang het geval was. Beste nieuwe eigenaren, zorg dat je dat recept in handen krijgt!

Op Dinkellandse schaal is de start van Villa Volthe meer dan een rimpeling in de vijver. Ook nieuws dus. Tot vorige week waren er twee villa’s op de hele wereld. Villa Kakelbont van Pipi Langkous (later is Pipi met haar onderkomen verhuisd naar Lattrop) en Villa Felderhof van televisie. Nu komt daar dus een derde bij, Villa Volthe van Christel Weusthof. De villa, prachtig gelegen aan de Twelweg in de Linderhook, wordt een warm bad voor mensen die een en ander niet meer zo goed kunnen onthouden. Ik verheug me nu al op het plaatje van Willeke Alberti op de pickup, straks in het voorjaar als ik daar lang fiets. “Spiegelbeeld, vertel eens even, ben ik net zo oud als jij…” Ik hoor de gasten van Christel zachtjes meezingen. De Schotse hooglanders stoppen zelfs even met grazen om te luisteren.

Leo en Ancilla Van Olffen nemen dankbaar afscheid, Villa Volthe gaat rustig aan van start. Nieuwtjes vanuit de Dinkellandse contreien die fier overeind staan. Ondanks de overspannen wereld vandaag de dag.

Peter Weusthof                                                                                                          

 

Voor de inhoud van deze column is de auteur verantwoordelijk.