Columns

Gelukkig, u bent er nog. Met het opstappen van het kabinet weet je immers nooit wat er allemaal kan gebeuren. U bent er nog en Dinkelland is ook niet van de kaart geveegd. We kunnen door. Ik hoopte eigenlijk stilletjes dat met het vallen van de regering ook de NAM-locatie aan de Tramweg in Rossum als een kaartenhuis in zou storten. Helaas, alles staat er nog.

Het is toch raar dat de NAM binnen een gemeente zo lang een stuk grond kan claimen. Vaak ook nog hele mooie stukjes grond. Want wie wordt er nou vrolijk van de NAM-locatie die ooit midden in het fraaie Springendal is aangelegd? En als het dan nog voor een tijdje was. De NAM-enclave aan de Tramweg ligt er inmiddels zo’n 60 jaar. En met de afvalwaterinjecties is het einde nog lang niet in zicht. Binnenkort start aan de Tramweg de bouw van een nieuwe 30 meter hoge boortoren. In eerstvolgende glossy nieuwsbrief van de NAM staat vast en zeker een prachtige foto van het bouwsel en een uitnodiging voor de onthulling.

Misschien was het destijds allemaal logisch en verantwoord. Anno 2021 is het toch de hoogste tijd dat een overheid, de provincie of de gemeente, eens de vraag stelt of deze gebieden niet kunnen worden ontmanteld. Al was het maar om grondwatervervuiling of andere milieuschade te voorkomen. Als het zo doorgaat, raken we er nooit meer vanaf.

Ik vraag me weleens af, zouden ze bij de NAM net zo’n soort baas hebben als Mark Rutte? Zo’n iemand die daar jarenlang lang de scepter zwaait en, mocht het aan de Tramweg daar diep onder de grond ooit flink misgaan met alle consequenties van dien, meteen toetert ‘het lag niet aan mij maar aan het opslagsysteem?’ Of zich verontschuldigt met ‘ik ben eindverantwoordelijk maar niet verantwoordelijk voor dit dossier?’

Op een pas verschenen CD van Jeroen van Merwijk, één van de beste schrijvers van Nederlandse liedjes, staat een heel mooi liedje. Treffend en troostrijk, zeker in deze tijd voor geliefden die elkaar lange tijd niet kunnen zien. Prachtig gezongen door Harrie Jekkers. U weet wel die van ’Oh Oh Den Haag’. Alleen al voor het Finkeriaanse voorwoord zou je de CD bestellen. Het mooie liedje heet ‘ Ik Kan Je Dromen.’ Ik ga nu luisteren of er op die CD ook een liedje staat over nachtmerries. Voor de NAM.

Peter Weusthof                 

                                                                                        

Voor de inhoud van deze column is de auteur verantwoordelijk.