Columns

Steekpartijen, achtervolgingen en mishandelingen. Het kan me niet gewelddadig genoeg. ' Dat je daarnaar kijkt! ' zegt Marieke met een kussen voor haar hoofd. ‘Kan ik alweer kijken?’, vraagt ze.

Silent Witness, .... Over een pathologe die uitzoekt wie de dader is van een moord. The Bridge, een Zweeds-Deens misdaadserie die zich in beide landen afspeelt. Rebecka Martinsson, Zweedse misdaadserie. Erg luguber, huiveringwekkend, naargeestig.  Hoe bloederiger, des te beter. Wat me daarin fascineert? Ik vind het erg uitdagend om die mysterieuze misdaadzaken op te lossen. Het is vooral interessant als de dader iemand anders is dan gedacht of wanneer er een complot achter zit. Maar als het een tikkeltje te echt wordt of het is een serie gebaseerd op een true story (echt gebeurd verhaal) dan haak ik af.

In het echte leven ben ik een watje. Als een van onze kinderen zich pijn doet voel ik ook pijn. Als er bloed te zien is val ik flauw. Alleen breuken kan ik al wel tamelijk mee omgaan (ik ben helaas veelvuldig ervaringsdeskundige). Tegenwoordig bellen we tijdig de huisartsenpost maar ik heb nog nooit 112 hoeven te bellen. Dat is voor echte noodgevallen.  'Pijn is fijn zegt papa altijd' zei Famke tegen de arts op het ziekenhuis toen hij vroeg waarom we niet een dagje eerder waren gekomen. Met een gebroken elleboog een nachtje thuis met een paracetamolletje is niet echt leuk. Door deze ervaring bellen we toch echt een tikkeltje eerder met de huisartsenpost indien nodig.

Hard zijn de boeren voor elkaar maar ook voor zichzelf. Die zie je niet zo snel bij de dokter. Voor de koeien daarentegen zijn ze verzorgend alsof het hun eigen kinderen betreft. Zelf de klauwen bekappen en tijdig de klauwbekapper of dierenarts bellen wanneer je het niet zelf kunt. Iedere maand komt de dierenarts op ons bedrijf voor drachtigheidscontrole, inentingen of ‘moeilijke’ gevallen. Mij moet je daar niet bij hebben. Ik vind alles zielig en zie overal gevaren.

Wat een dierenarts doet weet bijna iedereen. Toch? Onderzoeken en behandelen en natuurlijk preventie van ziekten en het adviseren van diereneigenaren. Zo zijn er dierenartsen voor huisdieren (honden, katten, vogels, konijnen) maar ook voor paarden of landbouwhuisdieren (koeien, varkens en kippen).

Jaarlijks wordt op elk melkveebedrijf KoeKompas uitgevoerd door een geborgde dierenarts die de opleiding voor KoeKompas heeft afgerond en geregistreerd staat bij de Stichting Zuivelplatform. En wat moet hij nu extra doen? Boxen opmeten, hoogte van het voerhek opmeten enz. Net zoals in diverse andere beroepsgroepen is men steeds meer bezig met het vastleggen van gegevens. Niet een van de allerleukste zaken voor de dierenarts en ook niet voor de boer. Beiden hebben gewoonweg passie voor de dieren maar niet voor administratieve werkzaamheden.

Afgelopen donderdag moest ik een tijdje de dierenarts assisteren. Gelukkig alleen maar noteren of een koe drachtig was of niet. ’55 dagen’ vertelde de dierenarts. Op de computeruitdraai staat 54 dagen. ‘Knap hoor! Hoe doe je dat toch?’ vraag ik. Hij legt me uit dat hij de grootte van de vrucht voelt en bekijkt hoe groot de koe is. ‘Maar je hebt natuurlijk ook een bak ervaring’, zeg ik.

Miranda Nolten-Westerhof