Columns

In deze tijd is iedereen op zoek naar momenten dat je de avondklok, de teststraten, de bezoekregeling thuis, en vooral de discussie daarover, even wilt laten voor wat het is. Daarom had ik me, net als u, dagenlang verheugd op het televisieprogramma van ouderenomroep MAX, Het Dorp. Met dit keer in de hoofdrol, Tilligte. Vorige week woensdagavond was het dan eindelijk zo ver.

We waren al helemaal lekker gemaakt een dag eerder door de krant, met een paginagrote voorbeschouwing. Mijn familie nog even getipt via de app. We zaten er allemaal klaar voor. Pijpje bier, bakje pinda’s, blokje kaas. Gezellig. Veel zin in. En dan valt het tegen. En dat kwam niet door Tilligte. Een historisch dorpscafé, een authentieke kastelein, de touwtrekkende Koapmanboys zijn prima ingrediënten om een fraai inkijkje te geven in het wel en wee, in de ziel van een Twents dorp. Maar ja, wat wil je, drie dorpen in een klein half uur gepropt, twee presentatoren die zelf ook in beeld moeten en wat ingestudeerde zinnetjes…. “De eerste drie, vier rondjes zijn van mij.” Ik heb het nog nooit iemand horen zeggen. De spontaniteit ontbrak een beetje. En Popkoor Viventi voor het muzikale intermezzo.

Misschien wil TV Oost het huiswerk van Omroep MAX nog eens overdoen. In de kerstvakantie zag ik op de regionale zender een mooie documentaire over de monumentale houten tribune van Heracles. Ze kunnen daar heus wel wat. Laat Bert van Losser, Hans Haamberg, Tilligtenaar in hart en nieren, een uur lang interviewen in zijn unieke café over het toen en nu van Tilligte. Laat hem verhalen over al het moois in zijn dorp én over de rouwrandjes. Die heeft elk dorp, dus ook Tilligte. Passende beelden erbij. Tussendoor wat gesprekjes met dorpsbewoners die aanschuiven en de muzikale fruitmand wordt dus gevuld door Viventi. Houd het een beetje spontaan en maak het niet geforceerd lollig. Zo heb je een programma dat klinkt als een klok, maar veel belangrijker, dat recht doet aan het eigene van een dorpsgemeenschap.

Doe hetzelfde daarna met Lattrop, Saasveld, Denekamp en alle andere dorpen. In ieder dorp is wel iemand te vinden die smeuïg de dorpsverhalen van vroeger en nu kan vertellen. Elke week een uur, een dorp op tv. In het programma Ons Dorp. Op TV Oost. En daarna de uitzendrechten verkopen aan Omroep MAX. Want zelfs voor MAX geldt, je bent nooit te oud om te leren.

Peter Weusthof                                                                                                          

 

Voor de inhoud van deze column is de auteur verantwoordelijk.