Natuur & Milieu

Bijenpaleis in het museum

OOTMARSUM - De overdracht van het gebruik van de nieuwe museum-bijenstal van het openluchtmuseum Ootmarsum aan de Bijenhoudervereniging Ootmarsum vond afgelopen vrijdag plaats. Het was een feestelijke bijeenkomst voor de betrokken imkers en vrijwilligers van het museum. Secretaris Rob Meijer sprak namens het museumbestuur zijn erkentelijkheid uit voor de geleverde prestatie. Aannemer Henk Kamp, houthandel Oude Hengel Gildehaus en de vrijwilligers van het museum regelden de bouw. 

Gememoreerd werd dat in 1600 in Twente rond de 30 % van de boeren een bijenstal had en dat honing een kostbaar goedje was in die tijd. Maar liefst 20 pachters van de boerderijen van de Commanderie Ootmarsum betaalden een deel van hun huur in honing. Eric Scholten Linde, voorzitter van de bijenhoudervereniging Ootmarsum, maakte duidelijk hoe belangrijk de bijen zijn voor ons eco-systeem en onmisbaar in de natuur. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit over het beschikbaar stellen van de bijenstal en dankte de sponsoren die hun steentje hebben bijgedragen, zoals Welkoop, Artica, apotheek Scheepers en tuinmeester Jos Heerink. Wethouder Benno Brand sprak zijn waardering uit voor het initiatief en het vrijwilligerswerk van de imkers waar onze natuur de vruchten van plukt. Ton Leeuwenkuil van de Rabobank gaf aan dat de bijenstal een paleisje voor de bijen geworden is en dat de Rabobank dit een bijzonder waardevol project vindt. Samen met Harrie Hilbrink van de Rabobank bood hij aansluitend aan de voorzitter van het openluchtmuseum, Hennie Olde Loohuis, een cheque van € 4.000,- aan.
 
Ben Heerink, de opperstalmeester van de bijenstal in het museum, nodigde daarop de wethouder en de gasten uit voor de openingshandeling. Benno Brand zocht en vond in de gevlochten figuur van de heilige Ambrosius de sleutel van de nieuwe bijenaccommodatie. Hierna werd de ‘ doorloopbijenstal’ bezichtigd. Duidelijke informatiepanelen geven informatie over het leven van de bijen en allerlei brochures en folders zijn beschikbaar. Afsluitend werd aan de gasten een glaasje honingwijn aangeboden. Deze Ambrosiuswijn is net als de Los Hoes honing, verkrijgbaar in de museumwinkel.
 
Hiermee is weer een verder onderdeel van het vernieuwingsplan van het museum gerealiseerd. Leden van de bijenhoudervereniging zijn regelmatig op deze locatie aanwezig om de bezoekers te informeren. Het land van Heeren en Boeren is nu ook het land van bijen en honing.
 
Het openluchtmuseum Ootmarsum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De ingang ligt aan het Commanderieplein 2 en in het poortgebouw is de museumwinkel gevestigd.
 
RM