Natuur & Milieu

Hartverwarmende inzet voor de vogels

OOTMARSUM - Het zijn natuurlijk niet alleen de tuinvogels, die het moeilijk hebben, maar dat geldt met deze ‘ijsperiode’ ook voor andere vogels en dieren.  Alle reden voor leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum om de handen ineen te slaan. Ze smeden plannen om de dieren in deze winterse periode te voorzien van voedsel.  En daar blijft het dan niet bij, want de Vogelwerkgroep van de Heemkunde houdt van doorpakken. 

Er volgt overleg met bakker Rien Schulten, Albert Heijn en slager Arens. Ze krijgen de beschikking over broodafval en reuzel. Daarna trekken de vogel – en natuurliefhebbers de winterse wereld in op zoek naar plekken om de vogels een handje te helpen. Ze zoeken wakken in de vijvers in Ootmarsum, langs het kanaal en bij de waterzuivering. Daar verzamelen zich de watervogels en dus wordt er brood gestrooid.

Geen positieve berichten

Tijdens hun rondtocht ontvangen de Vogelwerkgroepleden geen positieve berichten. Er is een dode ijsvogel gevonden. Ze doen hun naam geen eer aan, want ze kunnen door het ijs niet vissen en zijn ook niet in staat om naar alternatieven te zoeken. Het is daarom verstandig om op die plekken waar een ijsvogel regelmatig foerageert de wakken open te houden. Het volgende bericht dat binnenkomt is dat een kerkuil er beroerd aan toe is. Deze vogel kan momenteel geen muizen vangen. Dus als het thuis lukt om een muis te vangen, leg deze in de tuin en misschien pikt de uil deze op al gaat de voorkeur uiteraard uit naar een levend exemplaar. Nood breekt wetten. De vogelliefhebbers geven ook heel duidelijk aan om de tuinvogels in deze tijd te blijven voeren. Geef ze water in kleine schaaltjes, want ze moeten er niet in baden. Smeer pindakaas op een ruwe stam, want dat is een echte voedzame lekkernij. De verschillende vogelsoorten kunnen daar beter mee overweg dan eten uit een pot! Op dit moment zie je ook dat bijzondere wintergasten, zoals kramsvogel en ‘winterspreeuw’ gebruik maken van de voederplank. Voeren en vervolgens genieten van de vogels in deze lockdown. Al deze adviezen tekenen de passie van onze Ootmarsumse vogelwerkgroepleden. Hartverwarmend is hun inzet voor vogels.