Natuur & Milieu

Weekend 17 en 18 februari a.s.

‘Open tuinweekend’ ‘De Dinkeltuin' met meer dan honderd soorten sneeuwklokjes en kerstrozen

DENEKAMP - De hunkering naar het voorjaar zal na al  de miezerige weken die dit nieuwe jaar 2024 ons gebracht heeft groot zijn. Nauwelijks winterplezier met sneeuw voor de jeugd en slechts een enkele dag met natuurijs voor iedere schaatsliefhebber. Natuurlijk, de officiële winter is nog niet voorbij, maar er is nu maar één gedachte bij de meeste mensen: laat het zo snel mogelijk lente worden! Hier en daar wringen zich in de natuur echter al enige tijd de eerste lenteboden als de bekende sneeuwklokjes de grond al uit. Maar wie echt de lentesfeer alvast wil proeven die moet het komend weekend, 17 en 18 februari, in ‘De Dinkeltuin’ in Denekamp zijn. Voor de tiende maal organiseren de eigenaren Maria en Cor van Bakel  namelijk een ‘Open Tuinweekend’ in hun fraaie tuin aan De Gervelink 30.

Velen kennen deze bijzondere tuin inmiddels. Cor van Bakel: “Bij een mooie tuin denken we vaak aan de zomer, maar ook in het voorjaar kan een tuin echt heel bijzonder zijn. Ook dan zijn er heel veel planten die bloeien. En dat is precies wat mijn vrouw Maria en ik proberen te laten zien in onze tuin aan de Gervelink in Denekamp. Al meer dan 40 jaar kweken wij helleborussen (kerstrozen) en dat betekent dat er bij ons maar liefst meer dan honderd verschillende soorten en kruisingen in de tuin staan. Deze planten die vanaf december tot april bloeien zijn echte blikvangers. De kleuren en vormen van de bloemen zijn enorm verschillend. Vooral in het vroege voorjaar zijn ze heel indrukwekkend. Daarnaast zijn er heel veel mooie heesters, die juist in het voorjaar hun bloemen laten zíen. Vooral toverhazelaars zijn dan op hun mooist, en ze geuren ook nog eens heel lekker.”

Eén sneeuwklokje? Kom nou, net als kerstrozen, vele, vele soorten, zelfs zo’n 125!

Maar bij Maria en Cor van Bakel zijn het niet alleen die vele soorten kerstrozen die absolute blikvangers zijn bij het betreden van hun Dinkeltuin. Sinds vijftien jaar verzamelen zij ook sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes, zal menigeen zich afvragen? Een sneeuwklokje is toch een sneeuwklokje? Zijn daar dan ook vele soorten van? Iedereen die over deze bijzondere Dinkeltuin in voorgaande jaren al meer heeft gelezen o.m. via dit weekblad kent het verhaal misschien, een bijzonder verhaal blijft het! Cor en Maria: “Onze belangstelling daarvoor werd gewekt tijdens een bezoek aan vrienden in Engeland. Daar kregen zij de eerste exemplaren en zij ontdekten dat Engelsen in het voorjaar elk weekend op stap gaan om ergens een collectie sneeuwklokjes te bekijken. Het is daar al een aantal jaren een echte hype. Er worden zelfs sneeuwklokjes-feesten georganiseerd. De liefhebbers ontmoeten elkaar dan om naar sneeuwklokjes te kijken en, nog belangrijker, met elkaar hele discussies te voeren over maar één ding: sneeuwklokjes. In onze Dinkeltuin staan meer dan 125 verschillende sneeuwklokjes en elk jaar worden er dat een paar meer. Het eerste sneeuwklokje bloeit al in oktober en het laatste begint te bloeien Ín april. Men kan dus bijna een half jaar bloeiende sneeuwklokjes in de tuin hebben.’

De Dinkeltuin open tussen 10.00 en 16.00 uur

Iedere belangstellende, waaronder vele vaste bezoekers, zijn nu dus welkom op zaterdag 17 en zondag 18 februari tussen 10.00 en 1ó.00 uur op het adres de Gervelink 30, 7591 DI Denekamp. De entree bedraagt € 3,00 en dat is inclusief koffie/thee en iets lekkers. De opbrengst van de entreegelden gaat naar een goed doel en dit jaar hebben zij gekozen voor de Stichting ‘Art Brut Kik’, in Ootmarsum. Art Brut Kik staat voor zuivere kunst door mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Zij hebben elk hun eigen passie en niveau. Tevens zijn er een aantal sneeuwklokjes te koop. Cor en Maria: “Maar let wel op: het kan zomaar het begin van een verslaving worden!” Voor meer informatie kunt u op www.dedinkeltuin.nl kijken. Gewoon een uniek erf hier in Denekamp deze Dinkeltuin aan de Gervelink 30 in Denekamp.

PBJ