Natuur & Milieu

Zonnepanelen Postcoderoosproject 2 ‘t Trefpunt Weerselo

WEERSELO - Sinds de oprichting van Energiecoöperatie Greuner U.A. is er hard gewerkt om de Postcoderoosprojecten te realiseren. Hierbij is in oktober van dit jaar het eerste project gerealiseerd in Beuningen, project Kuipers. Hier opvolgend komt nu het volgende project in Weerselo namelijk project ’t Trefpunt, waar  plus minus tweehonderd zonnepanelen geplaatst worden op het dak van de sporthal. Initiatiefnemers zijn Nick Nieuwe Weme en Tom Wagenvoort.

Project ‘t Trefpunt is een zogenaamd Postcoderoosproject waarin burgers, kleine bedrijven, scholen, verenigingen e.a. in coöperatieverband gezamenlijk zonne-energie kunnen opwekken. Een ‘postcoderoos’ is een gebied van aan elkaar grenzende postcodedistricten: één in het ‘hart’, plus de ‘blaadjes’ er omheen. De zonnepanelen worden geplaatst op een plek in het postcoderoosgebied. De coöperatie, in dit geval Greuner, is de eigenaar van de zonnedaken en draagt zorg voor het beheer daarvan. Aantrekkelijk voor wie graag de lusten, maar liever niet het ‘gedoe’ van eigen zonnepanelen wil hebben. In Duurzaam Weerselo en Greuner zijn ze zeer verheugd dat ze in samenwerking met ’t Trefpunt en de inwoners van Weerselo en omstreken het eerste Postcoderoosproject in Weerselo kunnen realiseren. Mede door support van `t Trefpunt, de gemeente Dinkelland en Rabobank is het mogelijk geworden om binnenkort 190 panelen op ’t Trefpunt te plaatsen met de voorwaarden van de oude postcoderoosregeling.
Deze panelen zullen jaarlijks +/- 65.000 kWh opleveren, voldoende voor gemiddeld jaarverbruik van achttien huishoudens. De installatie zal worden geleverd door Vennegoor Installatie uit Weerselo.
De postcodegebieden die in aanmerking komen voor deelname in het tweede project bij ‘t Trefpunt. Postcode 7596 (Rossum) is als de hart van de postcoderoos gekozen (i.v.m. de samenwerking met Beuningen) met postcodes 7588, 7587, 7591, 7595, 7634, 7636 en 7577 hieraan verbonden als 'blaadjes'.
Diegene die mee wil doen met het eerste project in Weerselo kan dat nu nog. Men kan meedoen als particulier, bedrijf, vereniging of school.
Er zijn nog een paar panelen over voor geïnteresseerde deelnemers, dus mocht men willen deelnemen neem dan snel contact op met duurzaam Weerselo of Greuner.
De deelnemers in het project hoeven vijftien jaar geen energiebelasting over de elektriciteit te betalen die men zelf verbruikt. De opbrengst van de elektriciteit zal door de coöperatie worden verkocht, hiervan zullen de kosten betaald worden. De overgebleven winst zal aan de deelnemers worden uitbetaald.
Er wordt een rendement van +/- 9 % op het ingelegde geld verwacht.
Op www.greuner.nl kan men ook meer informatie vinden over de regeling.
Na 15 jaar zullen de panelen overgaan naar de dakeigenaar ´t Trefpunt die er dan nog meerdere jaren gebruik van kan maken.
Kortom men investeert in een duurzaam Weerselo en een Greuner Noordoost Twente.


Ine Flinkers