Sport & Vrije tijd

Alleen maar winnaars bij tiende Springendalloop

OOTMARSUM - ‘Hen goan en weerkomm’n’. De boodschap waarmee Marian Brunninkhuis zaterdagmiddag de deelnemers aan de Spingendalloop op pad stuurde, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. En het kan bijna niet anders of al die lopers zullen volgend jaar ook inderdaad terugkeren op Hoeve Springendal. Want het was voor iedereen puur genieten. Of het nu de hardlopers waren, de wandelaars, het publiek en al die vele vrijwilligers; iedereen kwam bij de tiende Springendalloop volop aan z’n trekken.

En dat was natuurlijk voor een belangrijk deel aan de ideale weersomstandigheden te danken, maar ook aan andere factoren. Zoals de verschillende routes door de prachtige natuur van Het Springendal die zich van z’n mooiste kant liet zien en niet te vergeten aan de sfeer. Dat iedereen er zin in had bleek al bij aankomst. Maar ook tijdens het lopen en zeker ook daarna met de warme chocolademelk  en krentenwegge in de hand zat de stemming er goed in.  De organisatiecommissie van de Ootmarsumse Lopers Club keek en zag dat het goed was.

Feestelijk tintje

Omdat de Springendalloop voor de tiende keer werd gehouden was er een extra feestelijk tintje aan gegeven. En mede daarom was ook loco-burgemeester Benno Brand graag even naar Hoeve Springendal gekomen voordat hij Sinterklaas mocht begroeten in Ootmarsum. Hij feliciteerde de organisatie met het tweede lustrum en de Ootmarsumse Lopers Club met een evenement als de Springendalloop. ,,Deze loop is een prachtig visitekaartje voor de OLC”, stelde Benno Brand met genoegen vast. Hij voegde eraan toe dat de Springendalloop niet meer weg te denken is. ,,Het is een klassieker waaraan heel veel mensen heel veel plezier beleven.”

Voor de eerste keer deden ook wandelaars mee aan de Springendalloop. De wandeltocht over 8 kilometer door het Nederlands-Duitse grensgebied was een nieuw onderdeel maar na deze eerste keer is al duidelijk dat dit een ‘blijvertje’ is. Met deze wandeltocht speelt de organisatie in op een toenemende behoefte. ,,Wandelen is in”, weet voorzitter Alphons Weierink van de organisatiecommissie. Veel mensen doen dat ook graag in georganiseerd verband omdat ze weten dat ze dan de mooiste routes krijgen voorgeschoteld. Daarnaast zijn er ook veel oud-hardlopers die wandelen als een mooi alternatief hebben ontdekt voor het hardlopen. Als hardlopen om welke reden dan ook niet meer kan, kunnen ze vaak nog wel wandelen. Ze zijn dan nog altijd actief en lekker buiten. En dat is toch wat de meesten willen.”

Genieten

Dat de beleving centraal staat, maakte de loper onbedoeld duidelijk die als eerste over de finish van de 15 kilometer ging. Gevraagd naar de tijd, wist hij niet direct een antwoord te geven. ,,Maar daar gaat het wat mij betreft ook niet om”, hijgde deze jonge loper uit Woerden nog na. ,,Ik ben hier naar toe gegaan om op de eerste plaats te genieten van de prachtige omgeving hier. En dat is goed gelukt; wat is het hier ontzettend mooi.” En oh ja, de tijd: net binnen de 57 minuten. Andere lopers uitten zich in soortgelijke woorden.

Het was ook aan de gezichten te zien. Bij de start, onderweg en bij het finishen. Velen kwamen met de handen of een duim omhoog onder het finishdoek door. De meesten bovendien met een glimlach of breed lachend. Daar was ook alle reden voor want het waren zaterdagmiddag bij de Springendalloop alleen maar winnaars. Getuige alleen al de blijde gezichten van Annie en Marietje Steggink. De twee zussen deden mee aan de wandeltocht door de omgeving die ze op hun duimpje kennen. Want een paar honderd meter van Hoeve Springendal werden Annie en Marietje geboren; Annie woont er nog en Marietje komt er geregeld. ,,Juist omdat we het hier zo goed kennen, maakte het bijzonder voor ons. Juist ook het samen wandelen met anderen maakte het extra gezellig. Volgend jaar doen we zeker weer mee.”

Sfeer

De wandelaars zorgden voor een relaxte en gezellige sfeer op het centrumplein van Hoeve Springendal. En dat maakte ook de finish van de lopers van de verschillende afstanden extra bijzonder.  De chocolademelk met krentenwegge was niet aan te slepen. Ook de ‘derde helft’ was weer ouderwets. Voor menigeen een extra reden om aan de Springendalloop mee te doen. De meesten kennen het genoegen om bij de warmte van een brandende vuurkorf na te praten met een bokbiertje binnen handbereik.  En ronduit gezellig; dat bleef het nog lang op Hoeve Springendal. Of velen toen nog dachten aan de boodschap van Marianne Brunninkhuis, is niet bekend. Maar dat velen volgend jaar zullen ‘weerkomm’n’, dat staat wel vast.

Uw reactie