Sport & Vrije tijd

Kom kijken op zaterdag 30 september a.s.

Beleef de Vogeltrek met de Euro Birdwatch

GEESTEREN / LATTROP - Op zaterdag 30 september aanstaande neemt Natuur- en vogelwerkgroep ‘de Grutto’, samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa worden op deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit dan op ongeveer 150 telposten.  NVWG  ‘de Grutto’  staat vanaf 7.00 uur bij de telpost, de kijkheuvel  bij de Sterrenwacht, Frensdorferweg  2, Lattrop. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend. 

Het najaar is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.

Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Op ruim 150 locaties kunt u ze op 30 september vanaf zonsopgang tegenkomen. Ook bij de telpost van NVWG de Grutto in Lattrop wordt druk geteld. Ze zijn hier vanaf 7.00 uur paraat om de overvliegende vogels te turven. Ze tellen door tot omstreeks 16.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om onze telpost te bezoeken.  In 2022 werden in Nederland tijdens de Euro Birdwatch honderdduizenden vogels geteld, 199 soorten in totaal. Zanglijster, spreeuw en vink vormden toen de top 3 van meest getelde vogels.