Sport & Vrije tijd

Denekamper Jelle Johannink wint kletsnatte Zuiderzeeronde

DENEKAMP - Jelle Johannink van de ploeg ‘Sensa-Kanjers voor Kanjers’ heeft de Zuiderzeeronde gewonnen. De wielrenner uit Denekamp was de snelste van een eerste groep, nadat wat over was van het peloton in de slotfase volledig uiteen gereden werd. De Zuiderzeeronde is onderdeel van de KNWU Clubcompetitie waarin Johannink actief is. Onder zware omstandigheden werd de Zuiderzeeronde ‘een feest voor liefhebbers van wind en waaiers’.

Mark Prinsen reed naar de tweede plek namens het Houttec Cycling Team, Chiel Schulten maakte het succes compleet voor Sensa-Kanjers voor Kanjers door naar een derde plek te rijden.

De renners kregen zaterdag 9 april jl. een echte voorjaarseditie voorgeschoteld in Flevoland waarin, naast wind, de nodige regen- en hagelbuien het peloton teisterden. Kortom, alle ingediënten voor een heroïsche voorjaarskoers. Start en finish was in Dronten en vier rondes door het polderlandschap.

Voor de start lag de druk hoog, de renners wisten dat er wat te halen viel en dat er ook gepresteerd moest worden.

Uitputtingsslag

Na een korte neutralisatie was het meteen volle bak door de polder, de eerste ronde bleef het peloton redelijk in tact maar dit was van korte duur. In ronde twee brak het in vele stukken, in de tweede waaier zat Jelle Johannink. Niet veel later kwam het met bakken uit de hemel, gevolgd door hagel. Dit zorgde voor veel verkleumde renners. Op de koersradio kwamen steeds opnieuw geluiden over groepen die braken. Toch liep het ook samen, maar een uitputtingsslag was het geweest en op het laatst voelden veel renners de beste krachten wegvloeien.

In de eerste en tweede waaier bleef het tempo hoog, ondanks het hoge tempo wist de tweede waaier aansluiting te vinden bij de eerste waaier op 20 kilometer van de streep. Dit was het teken voor Jelle Johannink om aan te vallen. Even later sloten een aantal renners aan met hierbij ploegmaat Chiel Schulten. Vanaf dat moment was het duidelijk, deze winnaar van de koers zat in deze kopgroep van 10.

Johannink kon met zijn ploegmaat het ploegenspel strak spelen. In de slotkilometers plaatste Chiel Schulten een straffe aanval. De concurrenten moesten alles op alles zetten om het gat te dichten. Op 1 kilometer van de streep kwamen de renners samen waarna Chiel Schulten zich op kop zette om Jelle Johannink perfect af te zetten. Direct na de laatste bocht begon Jelle Johannink vroeg aan zijn sprint en kon dit knap volhouden tot de streep. Hij klopte hier Mark Prinsen (Houttec Cycling) en Chiel Schulten maakte het podium af door naar de derde plek te sprinten.

Bevangen door de kou

De renners waren na afloop bevangen door de kou. Jelle Johannink kon dat nog het minst schelen in Dronten. ”Ik zat nog redelijk fris, ik had een goede dag vandaag. Het ploegenspel ging perfect, ik kon het afmaken vanuit de laatste bocht. Ik ben in goeden doen, maar ook voor de ploeg is dit een perfect begin van de Clubcompetitie.” Johanink schreef de Zuiderzeeronde op zijn naam in een tijd van 3:32:29.