Sport & Vrije tijd

Veel spektakel en goed nieuws uit Tilligte

Dubbelslag voor de 2023 editie van het Twentsoldtimer Festival

TILLIGTE - Het was in het eerste weekend van deze maand weer een drukte van belang in Tilligte. De wegbewijzeringsborden rondom het dorp brachten veel liefhebbers van klassieke voertuigen en families naar het jaarlijkse spektakel aan de Westenveldweg aan de rand van het dorp. De toegang én het parkeren waren gratis voor iedereen en dat was te zien! “Deze formule werkt heel goed”, aldus vertrekkend voorzitter Johan ter Horst. “Het verschaffen van vertier voor het hele gezin en de liefhebbers van klassieke voertuigen, daar draait het om bij ons. Het belangeloos beschikbaar stellen door de grondeigenaren van de nodige vierkante meters is ieder jaar weer een ruimhartig gebaar.”

De inmiddels traditionele rondritten op de zaterdagmiddag werden goed bezocht en brachten de deelnemers op mooie plekjes in Dinkelland. Een kijkje bij het Glazen Huis in Ootmarsum maakte hier onderdeel van uit, hierover later meer.

De lokale muziekverenigingen, Amicitia uit Tilligte (de opening) en de Bergvennenkapel uit Lattrop (in de middag), zorgden voor de muzikale invulling en de gezellige sfeer.

Dit alles onder een strakblauwe lucht en aangename temperatuur in het glooiende landschap van Noordoost-Twente.

In de grote vintage-tent was het een komen en gaan van mensen en kinderen die zich te goed deden aan de limonade, koffie met zelfgebakken taarten, spekjes en cakes. De kinderen konden worden geschminkt, inclusief glitternagels, door enthousiaste medewerkers. 

Dit is wat Tilligte zo uniek maakt; er zijn zekerdrie generaties vrijwilligers die zich een aantal dagen belangeloos inzetten om anderen (en zichzelf) een plezierige dag te bezorgen “Het plezier zien in de ogen van de grote en kleine mensen is wat alles het moeite waard maakt". Dit volgens de zeer tevreden Irma Kuiphuis. Zij heeft met haar team van enthousiaste dames gezorgd voor prachtige aankleding van de wegen rondom het terrein en van de feesttent.

Alle vaardigheden komen dat ene weekend bij elkaar; technische kennis, koken, bakken, biertappen, zelfs het mais hakselen werd ter plekke gedaan door vrijwilligers.

De klassieke trekkers, personenauto’s, tweewielers en vrachtauto’s werden al vanaf 7.00 uur strak in het gelid gezet door de eigenaren onder leiding van de verkeersregelaars en medewerkers. “De deelnemers met hun klassieke voertuig hadden er al vanaf de eerste minuut zin’, aldus Erwin. “Sommigen hadden al enkele uren achter het stuur van de trekker of vrachtauto gezeten”, volgens vrijwilliger Rob Peters. Op zondag vertrokken ook leden van Brommerclub uit Denekamp en de Harley-club uit Tilligte voor een prachtige rondrit.

Het terrein was ook aardig vol en logisch ingedeeld door vrijwilliger Hans Kamphuis. “Het is ieder jaar weer een hele puzzel en ook dit jaar ging het goed, wij zijn erg tevreden. Het staat allemaal strak en recht”, aldus een opgeluchte Hans.

Volgens secretaris Kirsten Frick werden vanaf vrijdagochtend alle nieuwe inschrijvers op de reservelijst gezet, want vol=vol. “Dat aftellen van beschikbare ruimte blijft altijd spannend. Vanwege enkele afzeggingen hebben wij gelukkig niemand teleur te hoeven stellen en hebben wij iedereen toch een plekje kunnen geven”, aldus Kirsten. “Onze nieuwe website heeft zeker geholpen in de vele aanmeldingen”.

De oude ambachten, de talloze kramen en het dorsen van de rogge, trokken de hele dag veel publiek. In de warme zon lieten de talloze vrijwilligers zien hoe het in de vroegere jaren eraan toe ging op het platteland. Ondersteund door een sterk paard en dit alles onder toeziend oog van vrijwilligers Louis Groeneveld en Gerard Wassink.  Het was ook de locatie waar verse pannenkoeken werden gebakken volgens eigen (geheim) recept van de pannenkoekdames.

Een goed doel kreeg ook dit jaar haar plek op het festival. Lies Ribbert-Groeneveld vertegenwoordigde met een kraam Missewerk Tilligte om te zorgen voor een goede opbrengst voor de bekende Hennie Haamberg.

Volgens bestuurslid Liane Oude Nijhuis waren de kraamhouders erg tevreden met de opkomst van bezoekers. “Zij hebben goed verkocht en ze komen zeker volgend jaar terug’, aldus Liane. “Een aantal heeft zelfs alweer geboekt”.  

In het begin van de middag was er de prijsuitreiking van het Concours Trekkers. De verdiende winnaar Jeroen Berendsen, met 195 punten, neemt de wisselbokaal voor één jaar mee naar huis. Zijn Porsche Standard 218 uit 1960 was door de driekoppige vakjury tot winnaar uitgeroepen. Dit tot grote vreugde van de hele familie Berendsen, aanwezig met drie generaties. Het verschil tussen de 1e en de 3e plaats bedroeg maar 11 punten, dat zegt volgens de jury uit monde van Harold Trip, winnaar van 2022: “wel iets over de kwaliteit van de aan het concours deelgenomen trekkers, het was niet makkelijk voor ons”.

Naast de grote opkomst van de vele bezoekers en de welkome bijdrage van de altijd talloze sponsors, was er die dag voor de penningmeester een late avond bonus. Door het Glazen Huis in Ootmarsum was het Twents Oldtimerfestival een van de uitverkoren ontvangers van de opbrengst. “Het uitgekeerde bedrag van euro 5.523 is een geweldige bonus voor ons als vereniging. De afgelopen jaren was het vanwege corona financieel soms best lastig”, aldus Wilfried. “Hier waren wij als bestuur en vrijwilligers even stil van en onze waardering voor de inzet van de Glazen Huisorganisatie om dit mogelijk te maken is dan ook erg groot”.

En dus niet verwonderlijk, de afterparty was zeer gezellig en duurde tot in de kleine uurtjes!

Rob Henneveld

 

Foto’s: K. Morsink