Sport & Vrije tijd

Gezellige Provencaalse markt en open monumentendag op het Stift

WEERSELO - Afgelopen zaterdag was er weer de jaarlijkse Provencaalse markt op het Stift. Maar liefst zevenenzestig stands presenteerden hun artikelen. Men kon dan ook heerlijk genieten van veel lekkers, prachtige kunst, brocante, sieraden en nog veel meer.

De zon stond hoog aan de hemel. De bezoekers waren allemaal in goede stemming. Er was veel te zien en te proeven. Prachtige stands met o.a. streekproducten, glas in lood, bloemstukken, kinderen met eigengemaakte sieraden, tassen, brocante maar ook de dorpsbieb van Weerselo stond er boeken te verkopen. De opbrengst komt ten goede van de bieb. Kindergezichtjes werden geschminkt, de Stiftsjuffers waren aanwezig er was veel te beleven. Prachtige schilderijen, waaronder de schilderijen van Linette Kuipers. Linette vertelt: “Ik maak van de mooiste foto of portretfoto een prachtig textielportret. Helemaal van textiel en met kleine steekjes vastgezet. Er is in overleg heel veel mogelijk qua stijl en kleur. Ook kan ik persoonlijke stukjes kleding in een portret verwerken, b.v. als het om een kinderportret gaat, als het om een bruidsfoto gaat of het een portret van een dierbare overledene betreft. Ik vind het een hele uitdaging om precies datgene in een gezicht te verwerken, dat iemand zo herkenbaar maakt, en dat is tevens ook mijn sterke kant., dat lukt me elke keer weer.

Missiewerk uit Tilligte was vandaag voor de laatste keer aanwezig. Helaas stoppen ze ermee omdat ze niet meer genoeg breisters hebben. Deze groep heeft zich jarenlang ingezet voor het goede doel van pater Haamberg in Brazilië. Hij gebruikte het opgebrachte geld voor dakloze en verslaafde mensen om hen weer terug te brengen in de maatschappij. Een geweldig initiatief. Lies Ribbert-Groeneveld: “De breiclub in Tilligte bestaat veertig jaar. Ik heb tweeëntwintig jaar gebreit voor het Missiewerk van pater Haamberg in Brazilië. We hebben verschillende keren in het Stiftschooltje gestaan maar sinds een paar jaar is de markt groter geworden en staan we hier in de prachtige tuin. Het breigaren wat we over hebben is naar de Stichting Kleine kracht in Hengelo gegaan en daar gaat ook alles wat we over hebben naar toe. Van daaruit gaat het naar Roemenië en Moldavië. Ik vind het heel jammer dat het nu afgelopen is. We hebben het heel gezellig gehad met de dames aan de keukentafel. We hebben negen breisters gehad maar daar zijn al enkele dames van overleden of ze zijn in een verpleeghuis, dat is de reden dat we moeten stoppen.  Ik geniet vandaag nog van de mooie dag en van de laatste markt op Het Stift.

Er was uiteraard nog veel meer te zien. Men kon genieten van versgebakken knieperkes. De dames en heren en Mart de jongste van het stel kon al goed de knieperkes rollen. Het is wel erg warm aan de vingers dat was wel even wennen. Ondanks het warme weer werd er gretig gebruik van gemaakt. Op het terras van de Stiftsjuffer kon men in de schaduw onder de bomen genieten van een drankje met iets lekkers. Yvonne Wennink zorgde voor de muzikale omlijsting.

Het was zeker de moeite waard om hier een bezoekje te brengen. Een prachtige dag. De organisatie, standhouders en bezoekers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Ine Flinkers