Sport & Vrije tijd

Door het hele land openen klimbossen hun ‘deuren’ en vragen aandacht voor een bosrijke omgeving

Klimmen in én voor de natuur op eerste editie Nationale Klimbosdag

OVERIJSSEL - Met hevige regenbuien, afgewisseld door hitterecords en periodes van extreme droogte, schreeuwt de natuur om aandacht. We hebben onze bossen hard nodig om de aarde leefbaar te houden voor iedereen. Tegelijkertijd heeft jezelf onderdompelen in een bosrijke omgeving ook grote positieve effecten op de gezondheid. Twintig klimboslocaties, verspreid door heel Nederland, doen een gezamenlijke oproep voor meer aandacht voor én meer te genieten van de natuur. Tijdens de eerste editie van de Nationale Klimbosdag op 13 september zijn kinderen en volwassenen welkom om vanaf grote hoogtes te genieten van de groenste plekjes van het land. De toegang is tegen een gereduceerd tarief en met je bezoek draag je direct bij aan het creëren van een bosrijkere omgeving via een donatie aan Trees for All. 

Op avontuur in de natuur

De eerste editie van de Nationale Klimbosdag is in het leven geroepen door Klimbos Nederland en Fun Forest, met als doel meer mensen de voordelen van de natuur op een unieke, speelse manier te laten ervaren én aandacht te vragen voor het behoud van bossen. Een bosrijke omgeving zorgt voor minder prikkels en de extra zuurstof die de bomen produceren geven het immuunsysteem een flinke boost: stresshormonen nemen af en gelukshormonen komen vrij. In combinatie met een sportieve activiteit zoals klimmen en ziplinen in het klimbos, wordt deze nature boost versterkt. “Vanuit de liefde voor de natuur én outdoor sporten zijn we trots dat er zoveel klimbossen zijn aangesloten bij de eerste editie van de Nationale Klimbosdag. Samen roepen we kinderen, jongeren en volwassenen op om de klimbossen en de natuur te komen vieren. We moeten zuinig zijn op de natuur, een avontuur in het klimbos is een laagdrempelige en fun manier om ook de volgende generatie hier kennis mee te laten maken”, aldus Ciaran Barsema, directeur van Klimbos Nederland.  

Help het bos een handje: boom voor boom

Met 20 aangesloten klimboslocaties verspreid door heel Nederland is er op de Nationale Klimbosdag veel sportiviteit en beweging te vinden in de vele bossen die Nederland rijk is. Naast een leuk uitje, help je met jouw klimavontuur op die dag ook de natuur een handje. Voor elk verkocht toegangsbewijs wordt één euro gedoneerd aan Trees for All, waarmee nieuwe bomen worden geplant in gebieden waar dit hard nodig is. David Balhuizen, algemeen directeur bij Fun Forest, over de samenwerking: “Met de introductie van de Nationale Klimbosdag hopen we spelenderwijs meer mensen de natuur in te trekken. Even weg achter het beeldscherm en letterlijk de boom in. Om naast voor onszelf, ook goed voor de natuur te zorgen, zetten we ons in voor natuurbehoud. De ambitie is om 1500 bezoekers te trekken zodat we gezamenlijk minimaal 300 nieuwe bomen kunnen planten. Want naast genieten van de natuur moeten we er ook goed voor zorgen!”

De Nationale Klimbosdag vindt plaats op woensdag 13 september bij o.a. de locaties AvaTarZ (Deurningen), Klimbos Overijssel (Paasloo) en Natuurlijk Heidepark (Lemelerveld). De ticketprijs bedraagt € 16,00 waarvan € 1,00 donatie aan Trees for All.