Sport & Vrije tijd

Stichting Culturele Manifestaties Denekamp stopt met uitzetten loipes

Langlaufen in Denekamp: komt er een eind aan een tijdperk of meldt zich een nieuwe ploeg vrijwilligers die de handschoen wil oppakken?

DENEKAMP – Wanneer Koning Winter is gearriveerd begint het bij menigeen te kriebelen als er een pak sneeuw wordt voorspeld. Is het genoeg om in de Skihütte van Denekamp de lange latten onder te binden? Maar liefst 46 jaar organiseerde de Stichting Culturele Manifestaties Denekamp het langlaufen in Denekamp. In goede weekenden kwamen er zo’n 1.200 liefhebbers van heinde en verre om de prachtige loipes langs de Dinkel te lopen. Sinds deze winter worden er echter geen loipes meer uitgezet door de stichting. Nu de ploeg te klein wordt en voornamelijk bestaat uit 70- en 80-plussers hopen ze dat er in Denekamp en omgeving een nieuwe groep vrijwilligers opstaat om het langlaufen voort te zetten.  

De eerste in de omgeving met een Dorpsfeest

“In de jaren ’70 werd de Stichting Culturele Manifestaties Denekamp opgericht. Sybrand Siemerink was de grondlegger en eerste voorzitter”, aldus de huidig voorzitter van de stichting Louis Damhuis. “Met de stichting organiseerden we onder anderen dorpsfeesten, Tiroler weekenden, tropical feesten en meerkampen. In 1986 hadden we een zomerse tent opgezet voor een tropical feest toen er opeens een ‘tropical bui’ kwam. Een gigantische hoosbui, alles kwam blank te staan en het feest werd afgelast. In die tijd waren we de eerste met een Dorpsfeest. De feesten zijn later allemaal opgepakt door verschillende clubs, vooral voortkomend vanuit de Greunen.

Fakkels sneeuwen onder

“Wij zijn in 1979 begonnen met langlaufen, dat was de eerste keer. De stichting was toen net 3, 4 jaar oud. Sybrand Siemerink was de man die het langlaufen grotendeels heeft opgezet. De eerste keren was Café-Restaurant Bartelink, waar nu het gezondsheidscentrum zit, het start- en eindpunt. De loipes werden uitgezet richting Singraven met eenvoudige pijltjes en bordjes. We gingen naar Hekman Sport in Enschede om ski’s op te halen. Elke ochtend haalden we zo’n veertig paar op die we ’s middags weer terugbrachten.

Één keer zijn we richting Beuningen gegaan, verder was het toen altijd richting Singraven. Een keer maakten we er een fakkeltocht van. Daarvoor hadden we een stuk of zestig potten gemaakt met een lont en brandbaar vloeistof die we hadden uitgezet. Het zag er heel mooi uit maar toen het warm werd zakten de potten helemaal weg in de sneeuw waardoor het nog amper zichtbaar was”, lacht Damhuis.

Twents Langlaufcentrum met oud schoolgebouw uit Glanerbrug en tweedehands skimateriaal uit Tirol

“Rond 1985 zijn we naar ’t Wubbenhof gegaan. In Glanerbrug stond een oud schoolgebouw, een noodgebouw, dat we konden slopen en opnieuw opbouwen bij ’t Wubbenhof. Dat werd de huidige Skihütte. Eerst stond deze dichtbij de rondweg, in 2003 is deze met kranen en banden verplaatst naar de huidige plek. Toen de Skihütte hier kwam zat Sybrand Siemerink veel in Kirchberg in Tirol waar ze tweedehands langlaufmateriaal hadden. Daar zijn we met busjes en aanhangers heen geweest en hebben we zo’n 750 complete langlaufsets met ski’s, schoenen en stokken opgehaald. Sindsdien was er het Twents Langlaufcentrum bij ’t Wubbenhof.

FC Twente selectie op de lange latten

“Het moment dat we echt sneeuw hadden kregen we in een weekend wel 1.200 man. Vaak kwamen er ook complete scholen en voetbalselecties wat altijd heel leuk was. Als er kan worden gelanglauft, dan kan er niet worden gevoetbald. De selecties van de SDC ‘12 kwamen dan ook vaak langlaufen en zelfs de eerste selectie van FC Twente hebben we eens de lange latten ondergebonden. De schoolkinderen konden hier terecht voor de helft van het geld. Dat vonden ze prachtig. Sowieso kwamen mensen uit heel Overijssel hiernaartoe vanwege de lage prijzen, 3 euro per kind en 5 euro per volwassene, en het sprookjesactie decor. We zetten vier prachtige loipes uit langs de Dinkel, van 2km voor kinderen tot 7,5 kilometer. Mensen die willen kunnen een loipe vaker lopen, voor 5 euro huren ze de hele dag materiaal. De loipes hebben we altijd op de laatste zaterdag in november uitgezet met zo’n dertig of veertig vrijwilligers. Dat werd dan een hele gezellige dag.

Tussenstops bij het Foxhok en ’t Sterrebos worden eindstations

“Gezellig werd het ook wel eens voor de deelnemers. Zo was er eens een carnavalsvereniging uit Denekamp die, net op weg, een tussenstop hield bij het Foxhok, aan de Foksweg in Beuningen. Uiteindelijk zijn ze niet verder gekomen en konden ze niet meer op de latten staan toen ze terugkwamen. Geregeld stonden er ook nog enkele paren schoenen in de Skihütte wanneer we gingen sluiten. Wanneer we dan langs ’t Sterrebos reden stonden de ski’s daar buiten. Bleken ze binnen achter het bier te zitten. Dan gingen we daar de schoenen brengen en de skispullen weer ophalen. Op Nieuwjaarsdag keken we ook eens raar op. ’s Ochtends om 8.00 uur zagen we langlaufers in het dorp. Bleek dat Guus Veldmaat van ’t Wubbenhof en zijn personeel net alles van de Sylvesterparty hadden opgeruimd en besloten om even door het dorp te langlaufen om weer een beetje fris te worden.”

Stichting stopt met uitzetten loipes, materiaalverhuur gaat voorlopig door

“Zelf heb ik de voorzittershamer in 2009 van Sybrand overgenomen”, vervolgt Damhuis zijn verhaal. Daarna kregen we drie jaar achter elkaar genoeg sneeuw en werd ik meteen voor de leeuwen gegooid. Maar er was altijd een geweldig goeie ploeg vrijwilligers. Echt een familie die alles met elkaar deed. Sindsdien is er, met tussenpozen, nog twee keer genoeg sneeuw gevallen om te kunnen langlaufen. In 2021 was dat ook nog het geval, maar moesten we nog aan zoveel coronamaatregelen voldoen dat het onmogelijk was. Wel hebben we toen vanuit de Skihütte materiaal verhuurd waarmee mensen op eigen gelegenheid konden langlaufen. Als de sneeuw weg was konden ze het weer inleveren, zo konden ze voor maar 5 euro een hele week langlaufen.

Deze winter zijn we gestopt met het uitzetten van loipes. Het komt steeds minder vaak voor dat er zo’n dik pak sneeuw valt dat we kunnen langlaufen. Wanneer dat nu gebeurt krijgen we een enorme toeloop. We hebben in Denekamp een hele goede reputatie opgebouwd met het langlaufen. Als je het doet, dan moet het goed zijn. Maar voor de drukte die er nu zou komen is de ploeg te klein geworden. We zijn nog maar met twintig man die voornamelijk bestaat uit 70- en 80-plussers. Met de stichting organiseren we ook alleen nog de rommelmarkt in het kermisweekend en hangen we de vlaggenmasten op met het Dorpsfeest. Het Dorpsfeest maakt ook altijd gebruik van onze Skihütte. Zelf zitten we er nog wel elke dinsdagochtend voor onderhoud en een gezellig samenzijn. Ook gaan we, als er genoeg sneeuw ligt, nog wel door met het verhuren van skimateriaal vanuit de Skihütte zodat mensen op eigen gelegenheid kunnen langlaufen. Als er genoeg sneeuw ligt dan verspreiden we dat via Facebook. Voor meer informatie kunnen ze bellen naar VVV Oomatrsum-Dinkelland. Hiervoor kan er niet gebeld worden naar ’t Wubbenhof.”

 

OPROEP: Welke groep vrijwilligers pakt de handschoen op?

Toch is er hoop op voorzetting en wil de stichting een oproep doen: is er in Denekamp een vrijwilligersploeg die het langlaufen wil oppakken? “Er is een ploeg van minimaal twintig man nodig”, licht Damhuis toe. “De loipes moeten worden uitgezet en de Skihütte en het materiaal moet worden onderhouden. Op dagen dag er gelanglauft kan worden moet er continue een bezetting van tien man zijn, het is handig dat vrijwilligers elkaar daarbij kunnen aflossen. Zo zijn er twee man nodig voor kaartverkoop, twee voor het passen en meten van het materiaal, twee voor het assisteren van de langlaufers en twee in de keuken voor het verzorgen van de koffie en bakleverworst. Als er vrijwilligers zijn die interesse hebben om het over te nemen, dan willen wij ze met de stichting heel graag assisteren en helpen bij de overdracht.

“Mooie kans voor verenigingen om de kas te spekken”

Bovendien is het een mooie kans voor verenigingen om de kas te spekken. In dat coronajaar hebben wij nog 600 euro verdiend met alleen de verhuur.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Louis Damhuis of op dinsdag tussen 9.30 en 12.30 uur langskomen in de Skihütte.

Foto’s uit archief Dinkelland Visie