Sport & Vrije tijd

Lid van Verdienste C.V. Nettelkörnkes

DEURNINGEN - Zondag 4 februari werd tijdens een zeer drukbezochte receptie bij Partycentrum Ensink in Weerselo voor Prins Sander en Adjudant Robert ook het Lid van Verdienste 2024 bekend gemaakt. Elk jaar wordt er door de Garde van oud Prinsen onafhankelijk gestemd. Iemand komt in aanmerking voor deze eretitel wanneer men zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de gemeenschap Deurningen.

Foto: CV de Nettelkörnkes

Dit jaar kwam de eer toe aan niemand minder dan Gerard Mazeland. In een toespraak haalde de voorzitter van de Prinsengarde Harold Oude Smeijers de verdiensten en activiteiten van Gerard Mazeland aan. Als blijk van waardering kreeg hij de erespeld opgespeld, behorende bij de onderscheiding Lid van Verdienste 2024 van de gemeenschap Deurningen. Het boekje van de Jongerencarnavalsvereniging de Dwarsliggers had dit jaar als thema De JCV Kinderboekenweek. De redactie sprak haar zorgen uit over de laaggeletterdheid van de jeugd. In de tijd van Geard Mazeland was dit nog niet het geval. Mede door zijn inzet hebben ze in Deurningen lange tijd een bibliotheek gehad. Deze was eerst op een houten keet naast de kerk op het Plechelmusplein. Gerard had de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de Bibliotheek in Deurningen.

Maar daarnaast zat Gerard ook heel wat jaren in het bestuur van de gemeenschappelijke Bibliotheek Weerselo. Later kwam er een nieuwe bibliotheek dichtbij de put. Ook binnen de tennisvereniging Deurningen heeft Gerard, vanaf het begin dat het tennispark op de Veldzijde was, ingezet als hoofd van de Baancommissie. Gedurende meer dan 40 jaren heeft Gerard ingestaan voor de kwaliteit van het tennispark en de banen. Onlangs heeft Gerard aangegeven het stokje te willen overdragen. En natuurlijk mag dit ook op 81-jarige leeftijd. Ook was Gerard altijd een fanatiek lid van de tennisvereniging. En samen met een vaste groep actief op de tennisbaan zowel recreatief als in competitieverband. En natuurlijk was Gerard dan weer de aanvoerder van het team. Daarnaast is Gerard vanaf 31 december 1975 lid geweest van het CDA. En daarnaast ook betrokken als bestuurder vanaf 24 januari 2007. Bij het CDA heeft Gerard verschillende taken uitgeoefend. Gerard was verantwoordelijk voor de kandidatenwerving, de bezorging van de nieuwsbrieven, flyers en de werkzaamheden m.b.t. de posters. Ook in de vroegere Gemeente Weerselo was Gerard jarenlang raadslid en volksvertegenwoordiger. Als gemeenschap Deurningen hebben wij van zijn inbreng kunnen profiteren. Voor de inzet heeft Gerard een paar jaar geleden de Gouden CDA-speld gekregen. Mede door de werkervaring bij Schreuders Ingenieursbureau heeft Gerard in Deurningen ook zijn kennis ingezet bij de mogelijke opzet van het Kulturhus. Hier heeft Gerard meegewerkt aan de uitwerking van de plannen om een Kulturhus te realiseren. Het Kulturhus is in deze vorm niet tot stand gekomen. Ook binnen onze Kerkgemeenschap is Gerard actief. Lange tijd was Gerard acoliet. Op dit moment is Gerard nog lector in de weekendvieringen. Daarnaast is Gerard verantwoordelijk voor de actie Kerkbalans. Hier heeft Gerard de belangrijke rol om de gelden die noodzakelijk zijn voor de kerkgemeenschap bij elkaar te krijgen. En natuurlijk hebben ze in Deurningen nog de welbekende Fancy Fair Feesten. Ook hier heeft Gerard een belangrijke rol gehad. Vele taken heeft Gerard hier verricht. Hierbij kan worden gedacht aan de controle van de toegangsbewijzen van de danstent, het schrijven van de reclame en aankondigingsborden en de werkzaamheden in de voor velen nog bekende spellletjestent. En natuurlijk die mooie functie als brigadier die Gerard op latere leeftijd nog uitoefent.

Nog steeds helpt Gerard op de dinsdagmiddag mee om de jeugd veilig te laten oversteken over de Deurningerstraat. Het vele vrijwilligerswerk doet Gerard naast het dagelijkse bezoek dat Gerard brengt aan zijn vrouw Siny die al meerdere jaren verblijft op het Dijkhuis in Borne. Helaas kon Siny op de receptie niet aanwezig zijn. En natuurlijk is Gerard dan ook binnen het Dijkhuis actief als vrijwilliger. Gerard maakt deel uit van de cliëntenraad van het Dijkhuis in Borne. Om deze rol goed te kunnen vervullen helpt Gerard eens per week ook bij het verdelen van de maaltijden. Gerard geeft zelf aan “ik hou mijn ogen en oren goed open” en zo is het mogelijk om binnen de cliëntenraad een goede rol te vervullen. Al met al vele werkzaamheden. Gerard heeft de titel Lid van Verdienste 2023 meer dan verdiend!

Foto: CV de Nettelkörnkes