Sport & Vrije tijd

Lopers genieten volop van de eerste Ootmarsumse Molenloop

OOTMARSUM - De wieken van de molen draaiden, de vlaggetjes wapperden vrolijk in de wind en de deelnemers aan de eerste Ootmarsumse Molenloop liepen zich in het zweet maar genoten desondanks volop. De Ootmarsumse Molenloop is absoluut voor herhaling vatbaar en is een aanwinst voor de regionale loopkalender. Deze conclusie trokken zaterdagmiddag zowel de organisatie van het nieuwe evenement van de Ootmarsumse Lopers Club als ook de deelnemers.

Want hoewel het voor iedereen afzien was op het zware heuvelachtige parcours op de flanken van de Kuiperberg en de Hezeberg had niemand dit willen missen. ”Dit smaakt naar meer”, spraken de organisatoren Boudewijn Weierink en Frans Wilbers.

Vooraf waren er wat twijfels over de weersomstandigheden. Maar toen zaterdagmiddag de lopers op pad gingen voor de eerste Ootmarsumse Molenloop brak zelfs het zonnetje door. En was het misschien wel een beetje te warm gezien het zware parcours en de inspanningen die geleverd moesten worden. Maar niets kon de pret drukken voor de lopers. Ook al omdat ze voor het eerst in lange tijd weer eens in gezamenlijkheid een wedstrijd konden lopen.

Niet alleen blijde gezichten bij de lopers maar zeker ook bij de organisatie. Dat er na de eerste geslaagde editie van de Ootmarsumse Molenloop een herhaling volgt, staat voor de organisatie vast.

De organisatoren Boudewijn Weierink en Frans Wilbers waren na afloop dik tevreden. “Dit is wat we voor ogen hadden. Lekker met elkaar lopen over een prachtig parcours met de molen van Oude Hengel en de Kuiperberg als decor.”

Beleving

Ondanks dat ze het zwaar hadden genoten de lopers volop. Van het Molenbeekdal, de Ageler Es, de Hezeberg en de Kuiperberg met de Oriënteertafel als hoogste punt en met uitzicht over heel Twente. Overal kwamen ze vandaan; van Enschede tot Oldenzaal, van Denekamp tot Weerselo en van Tubbergen tot Rijssen. De beleving was af te lezen aan de gezichten: weliswaar met een hoogrode kleur maar zonder uitzondering ook met een brede lach van voldoening.

Het was een vrolijk feest daar zaterdagmiddag in en rond de molen van Oude Hengel. De wieken draaiden en de vlaggetjes wapperden vrolijk in de wind. Niet alleen vanwege de eerste Ootmarsumse Molenloop maar ook vanwege Nationale Monumentendag en de Overijsselse Molendag. De combinatie van drie activiteiten was een hele bijzondere. “Lopers en molenbezoekers, dat ging heel goed samen”, stelde Rob Barenbrug vast. Hij is voorzitter van de stichting die de molen van Oude Hengel sinds enkele jaren in beheer heeft en weer geregeld laat draaien. “We hebben zaterdag heel wat bezoekers in de molen mogen verwelkomen. De combinatie met de Molenloop was prima; een mooie promotie van onze molen.”

Betrokkenheid

Mede daarom ook was Michael Sijbom maar wat graag helemaal vanuit het Groningse Haren naar Ootmarsum afgereisd. De oud-burgemeester van Losser is sinds dit voorjaar directeur van Landschap Overijssel en deze natuurorganisatie is sinds vorig jaar de eigenaar van de molen van Oude Hengel. Met zichtbaar plezier aanvaardde hij de invitatie om het startschot te lossen. Dat deed hij met het luiden van de bel, niet voor de laatste maar voor de eerste ronde van de Molenloop.  Een week eerder was hij ook al in Ootmarsum om de gronden die eigendom zijn van Landschap Overijssel in ogenschouw te nemen. Sijbom constateerde dat er nog wel wat werk aan de winkel is voor zijn organisatie. ”En dat kan alleen maar met draagvlak en betrokkenheid.” Rob Barenbrug maakte hem duidelijk dat het daaraan niet schort in Ootmarsum en zeker ook niet met betrekking tot de molen.

Winnaars

Terwijl Michael Sijbom en Ron Barenbrug een kijkje namen in de molen passeerden de lopers na het eerste rondje om hun weg te vervolgen voor het tweede rondje maar dan in tegengestelde richting. Een bijzondere ervaring was dat de lopers daarbij letterlijk door de molen kwamen; aan de achterkant erin en aan de voorkant er weer uit. Op een klok konden zij zien wat hun tussentijd was. Maar daar ging het de lopers niet om en dat was ook precies de bedoeling van de organisatie. “Het gaat hier niet om de snelheid en de tijd. We doen hier ook niet aan prijzen en een uitslag. Iedereen is hier de winnaar.” En zo voelden zij zich ook; de lopers en loopsters van Dyonissos uit Denekamp, van Dio uit Weerselo en natuurlijk van de Ootmarsumse Lopers Club zelf.

Ook ‘good old’ Jan van de Zande uit Oldenzaal ontbrak niet. De 84-jarige loper is al jaren van de partij bij de jaarlijkse Nieuwjaarsloop van KOSC en kwam ook afgelopen zaterdag graag op zijn fiets vanuit zijn woonplaats om mee te doen. ,,Het is een prachtig parcours; ik ben heel blij dat ik mee heb gedaan”, sprak hij voordat hij weer op de fiets stapte om naar huis te fietsen.

Gezellig

OLC-voorzitter Jos Dijkhuis zag het allemaal met een tevreden gezicht aan. Ook hij was blij met de eerste succesvolle editie van de Ootmarsumse Molenloop. “We hebben er een hele mooie loop bij naast de Springendalloop. Hier kunnen wij en vele anderen nog veel plezier aan beleven.” Voor een betere spreiding zal de Molenloop volgend jaar in mei worden gehouden. Dan in combinatie met de Nationale Molendag. Daarover waren Boudewijn Weierink, Frans Wilbers, Jos Dijkhuis en Rob Barenbrug  het al eens nog voor de laatste loper door de finish was gekomen. En dat het daarna nog lang erg gezellig bleef op het molenplein was ook niet meer dan vanzelfsprekend.

Vanwege het succes komt het evenement ook volgend jaar op de kalender, maar dan in mei op Nationale Molendag.

Uw reactie