Sport & Vrije tijd

Lopers kunnen eindelijk hun hart weer eens
ophalen bij eerste Molenloop in Ootmarsum

OOTMARSUM - Hij liep er al langer mee rond. Vanwege de coronacrisis kon zijn idee niet worden uitgevoerd. Maar  nu de maatregelen aanzienlijk zijn versoepeld kan het wel en krijgt Ootmarsum op zaterdag 11 september zijn eerste Molenloop. Een initiatief van Boudewijn Weierink onder de paraplu van de Ootmarsumse Lopers Club. In samenwerking met de Molenstichting Oude Hengel Ootmarsum.

Het gaat niet om de snelheid maar om de beleving en de gezelligheid

Het wordt een puur recreatieve loop over twee afstanden: 5 en 10 kilometer. Er is geen tijdwaarneming en er wordt ook geen uitslag opgemaakt. “Het gaat ons om de beleving en vooral ook dat we in georganiseerd verband weer eens kunnen hardlopen” vertelt Boudewijn Weierink. “De laatste keer dat dit in de regio kon is alweer bijna twee jaar geleden. Ik ben ervan overtuigd dat er bij hardlopers in de regio grote animo zal bestaan om aan de eerste Molenloop ooit mee te doen.”

Het parcours met start en finish bij de historische stellingmolen van Oude Hengel voert onder meer door het Molenbeekdal, langs de Zonnenberg in de Ageler Es en over de Hezeberg en de Kuiperberg. OLC’er Frans Wilbers heeft deze route uitgezet.  “Het is een uitdaging op zich. Het is een zwaar parcours omdat het alleen op of af gaat; er is niet één meter vlak bij. Maar de lopers krijgen er wel een prachtige omgeving voor met fraaie vergezichten. En bovendien: bij de finish lopen ze dóór de molen.”

Gunstig

De organisatie heeft bewust lang gewacht tot na de recente persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge om naar buiten te treden. “We wisten niet hoe het met de besmettingen zou gaan”, licht Boudewijn Weierink toe. “Gelukkig zijn de ontwikkelingen gunstig en worden de beperkende maatregelen verminderd. We hebben ook overleg gehad met de gemeente Dinkelland; het kan doorgaan.”

Het neemt niet weg dat de Molenloop zoveel mogelijk coronaproof zal zijn. Deelnemers moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente geldige negatieve test laten zien. Ook te grote drukte bij start en finish wordt voorkomen. Bovendien is het maximum aantal deelnemers voor zowel de 5 als ook voor de 10 kilometer op 150 gesteld. Boudewijn Weierink: “We moeten kijken hoe het de eerste keer gaat. Wellicht kan bij een volgende versie het aantal deelnemers wat omhoog.”

Promotie

Voorzitter Rob Barenbrug van de Molenstichting Oude Hengel is blij als gastheer te kunnen optreden van de Molenloop. “Dit is mooi voor de promotie van de molens in het algemeen en die van Oude Hengel in het bijzonder. Wij willen graag de molen laten draaien en betrekken bij de plaatselijke samenleving. Dat kan heel goed op deze manier.”  De Molenloop past bovendien bij de Overijsselse Molendag op 11 september en bij het Nationale Monumentenweekeinde op 11 en 12 september.

Rob Barenbrug en Michael Sijbom zullen elk een startschot lossen. Sijbom doet dat in zijn hoedanigheid als directeur van de Landschap Overijssel, de eigenaar van de molen van Oude Hengel. De oud-burgemeester van Losser komt graag naar Ootmarsum: “Ik ken de molen van Oude Hengel, een bijzonder fraai exemplaar en ik draag de loopsport aan warm hart toe.”

Inschrijving

De inschrijving is opengesteld en gaat online via www.olc-93.nl En volgens het principe: wie het eerst is die het eerst maalt. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Bij de start krijgen de deelnemers een sticker met het logo van de Molenloop opgeplakt als bewijs van deelname. De start van de 10 kilometer is om 14.00 uur en van de 5 kilometer om 15.30 uur. De Stadsweide wordt gebruikt als parkeerplaats voor de lopers die met een auto komen. Fietsen kunnen bij de molen worden gestald.  Het is de bedoeling om van de Molenloop een jaarlijkse traditie te maken.

 

Op de foto bij de molen: Rob Barenbrug, Boudewijn Weierink, Frans Wilbers en Daniela Alting (secretaris van de Molenstichting).