Sport & Vrije tijd

Met z’n allen achter vossenurine aan

DE LUTTE / BEUNINGEN - Een prachtig gezicht is het als de paarden van de Austieberg in volle galop naar beneden denderen achter de grote koppel Foxhouds aan. Dat tafereel betitelt Marije Reinders, één van de organisatoren van de jaarlijkse slipjacht in de omgeving van De Lutte en Beuningen, als een van de mooiste momenten van de dag. “Eigenlijk is alles wel mooi,” vult ze aan, “Het is ook schitterend wanneer ze door de Puntbeek gaan. Het samenspel van mens en dier maakt het compleet. Zeker in deze tijd.” 

Onlangs verzamelden zo’n 30 ruiters te paard zich bij ’t Ros van Twente. Gretige paarden die er echt zin aan hadden met een even zo groot aantal honden die stonden te trappelen om van start te gaan. De traditionele Engelse vossenjacht werd nagebootst, geen echte jacht op vossen, maar een spoor werd uitgezet met een jutezak doordrenkt met vossenurine. Als de sliptrekker zijn werk gedaan heeft, gaat het gezelschap los. De honden voorop met in hun kielzog de paarden. Door de bossen, akkers en over de heuvels van het Twents coulisselandschap. 20 kilometer was de tocht met vooraf aangeduide zichtlocaties om te voorkomen dat belangstellenden her en der zich niet op ontoegankelijk gebied zouden begeven. Twee kills (pauzeplekken) werden er ingericht. Eentje ervan, bij de Kampbrug, was extra sfeervol ingericht door ’t Sterrebos uit Beuningen.

Dankbaar voor zoveel hulp

Grondeigenaren stelden hun grond ter beschikking en ook instanties als Staatsbosbeheer en het waterschap werden bij de organisatie betrokken. “We zijn erg tevreden over het verloop,” blikt Marije tevreden terug, “Het weer was super, een klein beetje mistig maar dat hoort er juist bij. Het was ook mooi om te zien dat er belangstelling was van de omwonenden. En het is ook fijn dat we deze slipjacht weer samen konden organiseren met het jachtcomité, Wim Wielheesen en de familie Van der Velde en zoveel mensen die ons achter de schermen geholpen hebben. Daar zijn we erg blij mee.”