Sport & Vrije tijd

Organisatie mazzelt met het weer: in Ootmarsum regen en in het Springendal bleef het droog

Opgestoken duimen en lachende gezichten bij geslaagde elfde editie van de Springendalloop

OOTMARSUM - Soms moet je als organisatie ook gewoon wat geluk hebben. En dat hádden de organisatoren van de Springendalloop afgelopen zaterdag. Want terwijl op een paar kilometer afstand het een groot deel van de middag regende, was en bleef het in het Springendal droog. Sterke nog; af en toe kwam het zonnetje ook nog eens door. En mede daardoor werd het weer een ouderwetse Springendalloop met veel plezier voor de deelnemers én de organiserende Ootmarsumse Lopers Club.

Met opgestoken duimen en veelal met een grote lach kwamen de meeste deelnemers aan de Springendalloop over de finish bij Hoeve Springendal. En die lachende gezichten vertelden ook het hele verhaal van de elfde Springendalloop waarbij zoals altijd het plezier voorop stond. In combinatie met de beleving van de prachtige natuur in het Springendal. Alleen maar winnaars dus.

,,Het was een geslaagde Springendalloop”, stelde mede-organisator Frans Wilbers na afloop met genoegen vast. Hij liet daarbij zijn blik glijden over de deelnemers die met een kop warme chocolademelk en een dikke plak krentenwegge onder de kapschuur stonden na te praten over hún Springendalloop. En aansluitend in de behaaglijke warmte van de brandende vuurkorven met een glas Bockbier of een ander lekker drankje. Want het bleef nog lang gezellig bij Hoeve Springendal. 

Hoofdmoot

En dat is ook één van de kenmerken van de Springendalloop van de Ootmarsumse Lopers Club. Het gaat op de traditionele zaterdag na de Koale Karmis niet alleen om het lopen. Hoewel dat natuurlijk wel de hoofdmoot vormt en zeker ook de reden om met zovelen naar het Springendal te komen. Hardlopers en wandelaars kwamen volop aan hun trekken. Ze kwamen weer van heinde en verre. En zij wisten wat ze in het Springendal en in Hezingen kregen opgediend. Voor de wandelaars was er een 8 kilometer tocht door het Nederlands-Duitse grensgebied en voor de hardlopers waren er liefst drie afstanden waaruit ze konden kiezen: 5, 10 en 15 kilometer. Er was dus voor elk wat wils: voor de beginnende en voor de meer ervaren lopers. Iedereen deed wat in zijn of haar vermogen lag. De een ging tot het uiterste waar de ander het vooral om het ‘lekker lopen’ ging. En iedereen genoot daarbij op zijn of haar eigen manier. 

Mooie loop

Ofschoon er geen officiële tijdsregistratie was, wist vrijwel iedereen aan de hand van zijn of haar eigen klokje wat voor tijd er was gelopen. Zoals de eerst aankomende van de 15 kilometer: Rutger Johannink uit Noord-Deurningen. Hij legde de langste afstand af in een tijd van 56 minuten en 49 seconden. Een uitstekende tijd, zeker gezien ook de zwaarte van het parcours. Rutger Johannink was zeer tevreden. ,,Het parcours”, vertelde hij nahijgend van zijn prestatie, ,,was door de hevige regenval van de afgelopen dagen best moeilijk. Het was op sommige plaatsen erg drassig. Maar ik had een goed ritme te pakken en kon goed doorlopen. Ik ben hier blij mee.” Over het evenement op zich was hij zeer lovend: ,,Een hele mooie wedstrijd door een prachtige omgeving. Ik kom hier graag en met mij ook de anderen.”

Eén van die anderen was Arnold Klieverik uit Deurningen. Hij kon Johannink niet achterhalen en eindigde in 57,06. En daar was hij dik tevreden mee met het oog op de Zeven Heuvelenloop waar hij komende zondag aan meedoet. Plaatselijk favoriet Raymond Brunninkhuis liep de 5 kilometer. En dat ging hem in het gebied waar hij is geboren en getogen meer dan goed af. Iets meer dan 19 minuten was zijn tijd. ,,En daar ben ik dik tevreden mee”, zei hij.

Genieten

Maar ook de andere lopers waren tevreden over hun prestatie zo werd duidelijk zichtbaar. Te zien aan de manier waarop ze finishten en reageerden. Het gold ook voor de wandelaars die volop genoten van hun tocht. ,,Ik dacht dat ik het gebied hier wel een beetje kende, maar het parcours van vanmiddag was grotendeels nieuw voor mij”, zo reageerde een wandelaarster verrast. 

Frans Wilbers inhaleerde de reacties met genoegen. ,,Een extra motivatie om door te gaan. Het enthousiasme van de deelnemers is voor ons de basis. We kijken nu al weer uit naar volgend jaar.” Dan wordt de twaalfde Springendalloop gehouden op zaterdag 16 november.