Sport & Vrije tijd

Eerstejaars junior maakt indruk als meest constante wielrennen van dit seizoen

Oppermachtige Jelle Weierink winnaar landelijke topcompetitie voor junioren

OOTMARSUM - Jelle Weierink heeft het gered. De 17-jarige wielrenner uit Ootmarsum is zondag winnaar geworden van de landelijke topcompetitie voor junioren. Hij stelde zijn eerste plaats veilig door in de laatste wedstrijd van het seizoen keurig vijfde te worden bij de Omloop van Hil en Moer in Loon op Zand. Hij won de sprint van het peloton met daarin al zijn concurrenten. Daardoor behield hij na zeven wedstrijden de leiding in het algemeen klassement. 

En dat is een bijzondere prestatie voor een eerstejaars junior. Meestal is de eindoverwinning weggelegd voor een tweedejaars junior zoals vorig jaar ook het geval was. Jelle Weierink toonde met deze prestatie aan de meest constante renner van het seizoen te zijn bij de junioren. Met gebalde vuist kwam hij zondagmiddag over de finish. Hij wist dat de trui van de winnaar van de topcompetitie voor hem was. En daar was hij heel blij mee. Zijn naar Loon op Zand meegereisde supporters vierden hun feestje met de winnaar.

Ofschoon Jelle een voorsprong had van 41 punten op zijn belagers was het allerminst een uitgemaakte zaak dat hij de leiderstrui zou behouden. ,,Er waren”, blikt de eindwinnaar van de topcompetitie terug, ,,nog drie renners die nog volop kansen hadden en dat waren allemaal tweedejaars. Dus ik moest nog wel vol aan de bak. Maar dat hoort erbij en de vorm was goed.”

Trots

Met zijn ploeg controleerde Jelle vanaf de start de wedstrijd. Vijf renners gingen er op het laatst vandoor maar daar zat geen concurrent van hem bij. Dus hoefde Jelle voor in het peloton alleen het tempo hoog te houden, zijn belagers moesten de wedstrijd maken maar slaagden daar niet in. ,,Als ploeg hebben we ze tactisch onder druk gezet en dat heeft heel goed gewerkt.” Om duidelijk te maken dat hij over het hele seizoen genomen de beste was, won hij ook nog eens met overmacht de sprint van het peloton. De buit was binnen. En daar was hij best wel trots op. 

Nieuwe stap

Een lang seizoen, waarin hij ook nog eens met succes eindexamen voor de havo aflegde, is daarmee echter nog niet ten einde. Op zondag 1 oktober wacht namelijk nog het Nederlands kampioenschap ploegentijdrit in Dronten. Daar wil Jelle Weierink ook nog goed voor de dag komen en zich in de kijker rijden. Daarna volgen twee weken rust waarna langzaam de training voor het volgend seizoen wordt opgepakt. Jelle Weierink gaat er als tweedejaars junior vol voor. Niet voor niets neemt hij na de havo een tussenjaar waarin hij zich volledig op het wielrennen wil gaan richten. Dat doet hij als lid van een nieuwe juniorenploeg: Street Jump Abloc. Dat is weer een nieuwe stap in zijn wielercarrière die een stijgende lijn blijft vertonen. ,,Volgend jaar ga ik als tweedejaars junior andere wedstrijden rijden en ook vaker in het buitenland. Ik heb er veel zin in.”

Cycling Class

De Ootmarsumse renner van De Zwaluwen uit Almelo maakte het afgelopen seizoen ook deel uit van de zogeheten Cycling Class NL. Dit is een initiatief van de KNWU, Jumbo-Visma en het NOC-NSF. Cycling Class NL is een ploeg van geselecteerde renners; het zijn landelijk gezien de beste renners in hun categorie met de meeste potentie. ,,We werken met trainingskampen en goede trainers. De werkwijze van hen maakt me echt beter.” 

Profwielrenner

Jelle Weierink maakt er geen geheim van wat zijn ultieme doel is: profwielrenner werden. ,,Dat is mijn droom al vanaf mijn achtste toen ik wedstrijden begon te rijden. Ik wil heel graag van mijn hobby mijn beroep maken.” Maar zover is het nu nog niet. Na volgend jaar kan hij de overstap maken naar de beloften en dan komen de profploegen langzaam maar zeker in beeld. Maar alles valt of staat met presteren. Jelle Weierink weet daar alles van. Hij blijft met beide benen op de grond. Aan zijn instelling en motivatie zal het echter niet liggen. Vooreerst deze en volgende week goed en gedoseerd blijven trainen. Want de eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste: het NK-ploegentijdrit in Dronten. ,,Nog één keer dit seizoen vol gas, ik heb er veel zin in.”