Sport & Vrije tijd

Prachtige afsluiting van Euregio Indoor Denekamp 2023

DENEKAMP - Afgelopen weekend was de manege aan de Brandlichterweg de plek waar de menners streden om de eer en de prijzen. Uit alle hoeken van het land kwamen de deelnemers naar Denekamp. Niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor de gemoedelijkheid en de fantastische sfeer. De organisatie werkt altijd met een thema voor de aankleding van het parcours. Dit jaar, hoe passend op de 11de van de 11de, stonden de versieringen in het teken van Carnaval. Het blijkt maar weer dat burenhulp erg waardevol kan zijn. Van de naastgelegen Carnavalsvereniging De Nachtuulkes waren materialen geleend om er een kleurrijk geheel van te maken.

Het menweekend was vrijdagavond begonnen met de Marathon ride waarbij het marathon parcours door ruiter te paard moet worden afgelegd. Dit is een betrekkelijk nieuw spelletje wat zowel door het publiek als de deelnemers zeer enthousiast is ontvangen en voor volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar is.

Dit jaar werd, na jarenlange afwezigheid, weer gereden om de Euregio Cup. Op initiatief van de menvereniging Emlichheim zijn ze een samenwerking gestart om de mensport, aan beide kanten van de grens, een stimulans te geven. De Euregio Cup is verreden over twee wedstrijden waarbij de totaal tijden over de vier manches de plaatsing bepaald.

Euregio Cup Emlichheim

28 oktober is de eerste wedstrijd in Emlichheim verreden. Dit was een mooie wedstrijd met in totaal ruim 35 deelnemers. De deelname van Nederlandse kant viel enigszins tegen maar omdat dit het eerste jaar is hopen en verwachten we bij de volgende editie meer deelname. In Emlichheim was bij de enkelspan pony’s Nieuwenhuis de snelste op ruim 4 seconde gevolgd door Femmy Ruardy. Femmy is één van de drie gezusters Ruardy die zowel in Emlichheim als Denekamp goede zaken hebben gedaan. De tweespan pony’s werd gewonnen door Herbert Cöper, Laura Nijenkamp won de enkelspan paarden en de rubriek tweespan paarden ging naar Jörg Zwiers. Eén ding was duidelijk de winnaar van de Euregio Cup komt uiteraard uit het deelnemersveld van Emlichheim.

Euregio Cup Denekamp

In Denekamp werd afgelopen zaterdag de tweede wedstrijd gereden met in totaal 55 deelnemers aan de start. De dag overwinningen gingen naar: Femmy Ruardy enkelspan pony, Natyhalie Ruardy tweespan pony, Marcel Eikenaar enkelspan paard en Jorg Zwiers tweespan paard. De rubriek tweespan paarden was een groep met maar liefst 16 deelnemers waarbij de regionale vedetten voor in de uitslagen te vinden waren. Dennis Peters eindigde voor Raymond Letteboer op een mooie tweede plaats en Eline Mentink (deelgenomen aan WK 2023 in het Franse Le Pin au Haras) eindigde op een knappe 4de plaats.

Winnaars van de Euregio Cup 2023 zijn:

Enkelspan pony’s: Femmy Ruardy

Tweespan pony’s: Nathalie Ruardy

Enkelspan paarden: Henk Hans

Tweespan paarden: Jörg Zwiers

Nathalie Ruardy ontvangt met haar overwinning een wildcard voor de Agravis Cup die begin januari in Münster verreden gaat worden.

Na de tweespan paarden was het de buurt aan de internationale rubriek vierspan pony’s. Dit is een wedstrijd die garant staat voor snelheid en spektakel en waar het publiek uit het dak gaat. Dit jaar waren er 8 combinaties aan de start waaronder Marijke Hammink uit Bornerbroek die dit jaar in Oirschot haar wereldtittel met succes verdedigde. Zoals verwacht was zij de winnaar in Denekamp met twee foutloze omlopen in zeer snelle tijden. De uit Friesland afkomstige Roelf Lamein werd tweede gevolgd door het jonge talent Joris Wouda die met het afwerpen van drie balletjes in de eerst omloop de kans op de tweede plek had verkeken. Het was weer genieten van deze prachtige rubriek waarbij ze na afloop van de prijsuitreiking met z’n allen in het midden van de manege een carrousel reden als toegift.

Aansluitend werd Marijke Hammink gevraagd om terug te komen in de baan. De organisatie heeft haar extra in de spotlights gezet omdat ze ontzettend veel betekend voor de Mensport in de regio en het EIM in Denekamp. De regiomanager Mark Gerrits van Countus accountants en adviseurs ( de sponsor van de rubriek vierspan pony’s ) heeft Marijke toegesproken en een vergelijk gemaakt met Max Verstappen waarbij winnen bijna een vanzelfsprekendheid is. Mark heeft bewondering voor de samenwerking, communicatie en afstemming die er moet zijn om zo een vierspan te kunnen besturen.

Dit was een mooie afsluiting van de 26 editie van het Euregio indoor mennen Denekamp waarbij ze terugkijken op een geslaagd evenement waar deelnemers en publiek volop hebben genoten.

Euregio Indoor Denekamp dankt de sponsoren, publiek en vrijwilligers.