Sport & Vrije tijd

Schaatskoorts heerst ook in Denekamp

DENEKAMP - “Er is kou op komst”, was het weerbericht ruim twee weken geleden. In heel Nederland breekt de schaatskoorts uit. Erben Wennemars en Henk Angenent verschijnen meteen op tv. De verkoop van schaatsen schiet omhoog. Het is lang niet meer zo druk geweest op zaterdag en zondag op de kunstijsbaan in Enschede. Iedereen wil nog even oefenen. Diverse plaatsen melden zich aan om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Maar ja, dat zijn opgespoten banen. Voor de IJsvogels niet het echte natuurijs. Zij gaan voor de Bergvennen en de Punthuizen. 

De hele week worden de temperaturen in de gaten gehouden net als de natuurijs app van de IJsvogels. IJsmeesters Herman van de Bergvennen en Jos van de Punthuizen houden de plassen nauwkeurig in de gaten.

Dinsdag, de dag van de eerste marathon in Winterswijk, komt er ook voor de IJsvogels een positief bericht. Woensdag kan er gereden worden op de plas aan de Holtweg. It giet oan.

Woensdag rond 8.30 uur trekken de eerste schaatsers hun baantjes aan de Holtweg. Er ligt een fantastische ijsvloer. Even lijkt het er op dat er nog een kink in de kabel komt. Natuurmonumenten, de eigenaar van het terrein, geeft aan dat het eigenlijk niet is toegestaan om in het natuurgebied te komen. Maar na overleg met het hoofdkantoor kan het toch doorgaan. De hele dag rijden er vervolgens treintjes van IJsvogels door de Punthuizen. Een fantastisch gezicht al die schaatsers met een stralend blauwe hemel.

In de loop van de dag meldt ijsmeester Herman dat er op de Bergvennen inmiddels ook voldoende ijs aanwas is, en dat er vanaf donderdag gereden kan worden.

En dus rijden de IJsvogels donderdag en vrijdag hun rondjes op twee verschillende plaatsen. Op de Bergvennen kan er door de overvloedige regen van de afgelopen tijd een rondje van 900 meter gereden worden.

In het weekend lijkt alles alweer voorbij. Heel Nederland in rep en roer vanwege natuurijs, en Erben en Henk veel te vroeg op tv vanwege een mogelijke Elfstedentocht. Maar in denekamp is de ‘Griepepidemie’ nog niet over.

De IJsvogels hebben nog steeds schaatskoorts. En terecht, eind van de week meldt ijsmeester Jos, er kan nog gereden worden. En zo melden zich zaterdagmorgen een aantal IJsvolgels gewapend met sneeuwschuivers bij de Groonmansplassen. Onder leiding van Jos en Hermie wordt er in snel tempo een baan van 450 meter geveegd. De schaatsen gaan onder en ook nu weer worden de nodige kilometers gemaakt.

Waarschijnlijk is Denekamp de enige plek in Nederland waar nog op natuurijs gereden kan worden. Als alles meezit kan er zondagmorgen ook nog gereden worden. Voor enkelen de laatste natuurijs training voordat ze volgende week naar de Weissensee gaan voor de alternatieve Elfstedentocht.

Helaas vanaf maandag dikke plus temperaturen. De schaatskoorts verdwijnt ook in Denekamp. Misschien in februari nog een keer?

Vanaf volgende week dan maar weer naar Enschede. Mocht je een keer mee willen trainen, kijk dan op deijsvogelsdenekamp.com.

Voor de mensen die volgende week afreizen naar de Oostenrijk: veel succes op de Weissensee namens de IJsvogels Denekamp.