Sport & Vrije tijd

Uniek in ons land?

SDC’12 heeft met ‘Ultra’s Molendijk’ waarschijnlijk qua leeftijd jongste ‘supportersvereniging’ van ons land

DENEKAMP - De voetbalvereniging SDC’12 heeft een grote jeugdafdeling en dan heb je al snel de uitspraak ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Op grond daarvan heeft SDC’12 die dus dan ook. Bij de twaalf jaar geleden opgerichte fusievereniging SDC’12 is nu evenwel een drietal heel jonge spelers uit het midden van die grote jeugdafdeling met een wel heel bijzonder initiatief gekomen en het staat los van hun voetballende inzet voor de vereniging. Het bijzondere is namelijk dat ze eveneens met veel inzet speciaal het eerste elftal willen gaan ‘supporten’, aanmoedigen en dan met het liefst zoveel mogelijk leeftijdgenoten. Ze hebben daartoe zelfs een eigen (jeugd-) supportersvereniging opgericht. Geheel aangepast aan het hedendaagse taalgebruik noemen ze die vereniging ‘Ultra’s Molendijk’, waarbij het tweede woord in die naam slaat op de plaats van het sportcomplex van SDC’12, al is de hoofdingang vrij recent om logistieke redenen van de Molendijk verplaatst naar de Kappelhofsweg. Maar dit terzijde.

Help mee het eerste elftal aanmoedigen, het kost je niks...

Wat beogen die jonge initiatiefnemers Dex Heuvels (10), Duuk Schutte (9) en Siem Johannink (9) met hun ‘Ultra’s Molendijk’, wat is hun doelstelling? Zelf formuleren ze die als volgt: “Wij zorgen ervoor dat het eerste elftal van SDC’12 word aangemoedigd. We hebben trommels en spandoeken en vlaggen. We staan op de staantribune. We gaan ook naar uitwedstrijden en wat voor ons gratis is. We komen 45 minuten voor aanvang van de wedstrijd samen in de kantine. We houden ook elk jaar open dagen, dan kun je zelf zien wat we hebben.” Inmiddels hebben ze al zo’n open dag gehouden en ze zoeken nog volgelingen, ‘ultra’s’, want ze willen er met hun leeftijdgenoten samen een grote supportersvereniging van maken.

In Ultra’s Molendijk-shirts en met trommels, spandoeken, vlaggen, stickers

Natuurlijk zien ze in de enorme supportersactiviteiten bij FC Twente prachtige voorbeelden van hoe je een club kunt steunen als supporter. Vandaar niet alleen maar met spreekkoren en gezongen aanmoedigen langs het veld, op de staantribune, maar met letterlijk veel vlagvertoon, trommels en spandoeken, terwijl ze zelf gekleed gaan in een ‘Ultra’sMolendijk’- shirt (zie foto’s). Wat dat laatste betreft gaat hun grote dank uit naar Raymond Aveskamp, eigenaar van Sport&Sign. Hij bood de bedrukte shirts gratis aan en eveneens de fraaie stickers, waarvoor de jongens enorm veel waardering toonden door hem ‘iets te drinken en iets lekkers’ te overhandigen. Heel creatief blijkt het drietal ook te zijn. Ze hebben zelf hun logo en stickeropdruk bedacht. Dat het SDC’12 bestuur erg ingenomen is met dit verrassende initiatief blijkt onder meer uit het feit dat het vlaggen beschikbaar heeft gesteld.

Alles zelf geregeld en georganiseerd zonder steun ouders, familie

Het unieke is verder dat Dex, Siem en Duuk alles zelf hebben georganiseerd. Geen hulp van ouders of verdere familie. Zelfs niet van één van de opa’s die ‘meester in de rechten (mr.)’ is en zeer veel ervaring heeft in het organiseren van evenementen. De jongens doen het gewoon zonder een bestuur en het lidmaatschap is voor ‘nop’. Geen gedoe met geld. Mocht het ledental zo snel toelopen dat er shirts gekocht moeten worden, “...nou, dat zien we dan wel weer...” Voor het runnen van zo’n hele ‘huishouding’ zijn ze ook veel te jong. Het wordt gewoon met elkaar het eerste elftal van SDC’12 spontaan aanmoedigen met alle opgescharrelde attributen aan vlaggen, spandoeken, trommels en gekleed in met hun wapen opgesierde shirts. Nogmaals, ze noemen zich de ‘Ultra’s Molendijk’ en zijn er puur en alleen voor het persoonlijk aanmoedigen en toejuichen van de op het hoogste niveau van de eigen vereniging voetballende ‘grotere broers’, hun toekomstideaal natuurlijk. Geen bingoavonden, kaartcompetities en fietstochten of een clubblad, alleen een paar maal per jaar een open dag in de tuin van het thuisadres van één van de initiatiefnemers voor het uitwisselen van bijvoorbeeld ideeën...

PBJ