Sport & Vrije tijd

Sfeervolle afsluiting van bijzonder zwemseizoen bij De Kuiperberg

OOTMARSUM - Verscholen tussen het schitterende natuurlandschap in Ootmarsum ligt het laatste openluchtzwembad van Noordoost-Twente. Het is 7.00 uur ’s ochtends op donderdag 30 september wanneer het bordje bij zwembad De Kuiperberg aangeeft dat de buitentemperatuur negen graden Celsius is. Desondanks worden er al fanatiek ‘baantjes getrokken’ in het 25 meterbad.

Laatste dag

Het is deze ochtend een idyllisch aandoende blik; lopend tussen de naar herfstkleuren overgaande bossen verschijnt in de verte een dampend buitenbad omringd door sfeervolle waxinelichten. Wie dichterbij komt ziet tussen de optrekkende damp armen soepele zwemslagen maken. De fanatieke zwemmers produceren geluiden van klotsend water op deze laatste dag van het seizoen.

Langs de kant houden badmeesters Vincent en Vincent een oogje in het zeil. “Het is uniek dat het zwembad zo lang open is. Vanwege alles rondom corona verliep dit seizoen anders dan normaal. Als buitenzwembad waren wij lange tijd open terwijl veel andere recreatielocaties dicht zaten. Daarbij is er een coronaprotocol opgesteld om alles in goede banen te leiden. Terwijl de belangstelling groot was moest alles wel gereguleerd gebeuren. Ook is het in de zomervakantie lang slecht weer geweest. Daarom is dit jaar het seizoen een maand eerder begonnen én later geëindigd dan normaal” vertellen de zwembadtoezichthouders enthousiast.

Erfenis van corona

Terwijl vast lid van de ‘ochtendclub’ Harry von Piekartz aan komt lopen wordt hij begroet door de ‘vroege vogels’ in het water. “Drie à vier dagen in de week ga ik hier ’s ochtends zwemmen. Ik woon een paar honderd meter verderop en wil hier elke dag wel zwemmen” verteld de Ootmarsummer. “Als het kan zwem ik hier ’s ochtends voor ik ga werken. Ook kom ik hier in mijn vrije tijd met de kinderen. Het 25 meterbad werd ’s ochtends altijd al goed bezocht door een vaste groep. Sinds corona is er een wisseling, er is veel animo en er komen meer mensen. Er is een samenwerking met zwembaden uit Hengelo, Tubbergen etc. Daar vandaan komen dan ook mensen naar De Kuiperberg. Toen in Duitsland de zwembaden dicht zaten kwamen hier ook tientallen nieuwe zwemmers. Het zwembad heeft aantrekking in de omgeving.

Waar het bad dan voorheen wel eens ‘bomvol’ zat, wordt nu alles goed geregeld. Het bad voor banenzwemmen is ’s ochtends gedurende drie uur geopend. Zwemmers moeten zich inschrijven via een online reserveringssysteem en er wordt gezwommen in groepen van tien tot vijftien zwemmers. Die drie uurtjes zijn economisch ook goed, daardoor kan het ook weer langer open. Wat hier nu in de ochtend gebeurd is dus eigenlijk nog een erfenis van corona”, aldus de inwoner van de ‘Siepelstad’.

Samenwerking ochtendgroep

Gevraagd naar waar hij de motivatie vandaan haalt om zo vroeg te gaan zwemmen antwoord von Piekartz: “De omgeving is geweldig. Het is een uniek openluchtzwembad met recreatiemogelijkheden in een mooi gebied. ’s Ochtends zwemmen is ook goed voor de gezondheid. Zo verbrand je al de vierhonderd tot achthonderd calorieën per dag die nodig zijn. Ik kom zelf ook uit de ‘waterpolowereld’. Wij zijn opgegroeid met waterpolo. Na school was ik altijd in het water te vinden. Waar anderen na school tot laat op straat voetballen en op een goaltje schieten, deden wij dat op een goaltje in het water.Zoals gezegd zijn er door ‘de erfenis van corona’ ook positieve veranderingen geweest. De tijdssloten en ruimere openingstijden zijn een goede zaak. Ook is er een hele goede samenwerking tussen de zwembaden onderling en tussen de zwemmers en het management van Dorper Esch (De Kuiperberg valt onder sportaccommodatie Dorper Esch, red.). Met een vaste groep ochtendzwemmers vormen we een belangengroep met wie we goed communiceren met het management van Dorper Esch. Zo kunnen wij ook onze wensen en ideeën inbrengen. De vaste ochtendzwemmers kun je toch zien als ‘de advocaten van het zwembad’, zo is er een mooie klankbordgroep. Er zijn ook mooie plannen voor de toekomst. Voor de toekomst zijn er al verschillende ideeën om hier nog meer recreatiemogelijkheden te creëren.”

Geïmproviseerde kantine

“Harry, hoal ie de boel em in de gaatn?” vraagt badmeester Vincent. “As de boel mer nig in braand vlog met al dat vuur” grapt de andere Vincent naar zijn naamgenoot, terwijl het duo buiten naar de vrouwenkleedkamer lopen. Zonder aarzeling stappen ze naar binnen. Hier treffen ze dan ook geen omkledende vrouwen, maar een geïmproviseerde kantine aan. Het is een gezellige ruimte waar zwemmers, vrijwilligers en medewerkers van sportaccommodatie Dorper Esch een praatje maken onder het genot van koffie en krentenwegge. Er worden anekdotes aangehaald waaronder over de vroege seizoensopening waarbij er werd gezwommen terwijl er naast het zwembad nog een pak sneeuw lag. Zodoende wordt er op deze laatste dag teruggekeken op een bijzonder seizoen. 

Uniek openluchtzwembad

Het is op de top van Twente waar al in 1967 zwembad De Kuiperberg is ontstaan. In 2019 werd het complex, van inmiddels een van de laatst overgebleven openluchtzwembaden in Twente, nog volledig gemoderniseerd. De accommodatie aan de Stobbenkamp 80 beschikt over een uniek uitzicht, meerdere ligweides, baden, glijbanen én duikplanken. Komend seizoen is iedereen weer van harte welkom om te komen genieten op deze unieke locatie.