Sport & Vrije tijd

Sporters in het zonnetje tijdens het sportgala van de gemeente Dinkelland

DINKELLAND - Op 12 januari 2024 werd voor de 12e keer het sportgala van de gemeente Dinkelland georganiseerd. Het gala vond net als voorgaande jaren plaats in een volle zaal in het gemeentehuis in Denekamp en kende louter winnaars.

De prijzen in vijf sportcategorieën werden uitgereikt, evenals de publieksprijs, de sportwaarderingsprijs en de persprijs

De voorgedragen kandidaten kwamen uit maar liefst 12 verschillende sportdisciplines. In alle categorieën werden in totaal 20 kandidaten voorgedragen. Alle kandidaten kregen tijdens het sportgala lof voor hun bijzondere prestaties. Sportief Dinkelland liet zien dat zowel in de breedte als aan de top fantastische sport op hoog niveau werd beoefend. Het sportgala bleek wederom een goed platform om al deze sporters uitgebreid in het zonnetje te zetten.  

Publieksprijs

Dit jaar werd voor de 7e keer de publieksprijs uitgereikt en wel aan Jelle Weierink en RSC heren 1. Zij hadden via Facebook de meeste stemmen gekregen.  

Sporttalent

Uiteraard was de jeugd volop vertegenwoordigd op het sportgala. Maar liefst zes kandidaten werden voorgedragen in de categorie sporttalent van Dinkelland 2023. De winnaar van deze prijs werd bekend gemaakt door Iris Ruinemans-Westrik, voormalig topzwemster en hardloopster. Iris mocht de prijs overhandigen aan Jelle Weierink uit Ootmarsum. Deze jonge talentvolle en gedreven wielrenner won de topcompetitie bij de junioren als eerstejaars, een eindklassement over een aantal klassiekers. Een hele knappe prestatie.

Persprijs

De persprijs, uitgereikt door Bert Holst van de redactie Oldenzaal van de TC Tubantia, ging naar Yvette Maathuis-Heuvel uit Deurningen. Yvette is de drijvende kracht en steunpilaar achter het succes van de DSVD handbalvrouwen. De Persprijs van de Twentsche Courant Tubantia is een mooie blijk van waardering voor alles wat Yvette achter de schermen doet voor het Deurningse handbal.

Sportvrouw

Kitty Sanders, ex-volleybalster van topclubs in binnen- en buitenland en ex-international, mocht de winnares bekend maken in de categorie sportvrouwen. Lynn Vasterink uit Deurningen wist, na haar titel Sporttalent 2019, ook de titel bij de sportvrouwen in de wacht te slepen door haar uitstekende prestaties in het hockey.

Jeugdsportploeg

Bij de jeugdsportploegen waren dit jaar vier ploegen die in aanmerking kwamen voor de titel. In deze categorie gingen de jongens van KV de Brink er met de prijs vandoor. Dit jonge talentvolle team heeft voor het 2e jaar op rij de prestigieuze KTO-cup op veld gewonnen. Ook werd het team winnaar van de landelijke veldcompetitie in de hoogste klasse van de jeugd. De prijs werd uitgereikt door burgemeester John Joosten.

Sportman

In de categorie sportman streden drie kandidaten voor de titel. Voormalig topmenner Mark Weusthof reikte de prijs uit aan Mark Mekenkamp. Deze handbiker uit Saasveld leverde in 2023 een aantal unieke prestaties. Hij werd 3e tijdens de World Cup in Italië en voor de 5e keer op rij Nederlands kampioen tijdrijden. Daarnaast werd hij, voor het eerst, zowel Europees als Wereldkampioen tijdrijden. 

Sportploeg

In de categorie sportploeg waren vier teams voor de titel sportploeg van Dinkelland genomineerd. Winnaar werd RSC heren 1 dat uit handen van wethouder sport Richard de Way de felbegeerde trofee in ontvangst mocht nemen. Zij werden kampioen en dat leverde promotie naar de 2e klasse op. Ze schreven hiermee clubgeschiedenis.

Sportwaarderingsprijs

Dit jaar werd voor de vijfde keer de Sportwaarderingsprijs uitgereikt, een prijs voor het meest aansprekende bovenlokale sportevenement en de daarvoor actief zijnde vrijwilligers. Dit jaar mochten de organisatie en de vrijwilligers van de Landgoed Twente Marathon uit Denekamp deze prijs uit handen van Erik Hemmer, vicevoorzitter van de gemeenteraad, in ontvangst nemen.

Traditiegetrouw werden aan het begin van het sportgala de kampioenen die Dinkelland rijk is gehuldigd. 

De presentatie van het sportgala was in handen van Carlijn Plegt. Licht en geluid werd verzorgd door BLG licht en geluid in samenwerking met de bodes van de gemeente Dinkelland. Filmregistratie werd verzorgd door Twan Keizer. Regisseur van de avond was Jeroen Keizer. De algehele organisatie was in handen van Bianca Menderink en Femke Heithuis. 

De vele prijsuitreikingen werden afgewisseld met optredens van zangeres Imke Toenink en Lez Move van dansschool LEZ Studio.

Het gala werd afgesloten met het nummer ‘We Are The Champions’ van Queen, een hulde die alle aanwezige sporters meer dan terecht toekwam.