Sport & Vrije tijd

Succesvolle jongdierendag kleindierensportvereniging Noordoost-Twente

TILLIGTE - Zaterdag 7 september jl. was er weer een jaarlijkse NOT jongdierendag in de schuur van de familie Veldhuis te Tilligte. De keuring van maar liefst 111 jonge dieren, geboren in 2019, begon om 9.30 uur waar de keurmeesters de diverse dieren beoordeelden; 46 kippen, 45 konijnen en 20 sierduiven. Voor leden en bezoekers was er een grote verscheidenheid aan konijnenrassen te zien, van Hollanders tot de mega grote Vlaamse reuzen. Ook bij de kippen waren er hele grote verschillen; van Sussex tot Hollandse kriel. Niet alleen in formaat, maar ook in kleur, snavel en kamvorm en bevedering aan de poten. De duiven werden in uiteenlopende variëteiten en kleuren gekeurd; van tuimelaar tot Hollandse kroppers.

Alle dieren werden beoordeeld naar de rasstandaard die per ras is vastgelegd, zoals oorlengte bij de konijnen en bijvoorbeeld kamvorm bij de kippen. Ook werden er punten gegeven voor de kleur of tekening van het ras, de gezondheid van het dier waarbij gekeken wordt naar geslacht en gebit, maar ook of de dieren goed verzorgd en gepresenteerd zijn. Aan het eind van de keuring werden de winnaars bekendgemaakt:
 
Bij de grote hoenders mocht Wim Mekers uit Lage de nummer 1 en 2 op zijn naam laten schrijven, een puike prestatie. Een schouwspel zoals vorig jaar bij de dwerghoenders kon dit jaar niet uitblijven tussen de gebroeders Veldhuis uit Tilligte, de chabo van Theo gaf de cochin van broer Gerrit het nakijken.
 
Tussen de konijnenkooien behaalde Johan Leus uit Geesteren met zijn Vlaamse reuzen fraaie predicaten; hij werd eerste en tweede bij de grote rassen. Bij de kleine rassen werd het nog even spannend, de keurmeester moest nogmaals twee konijnen beoordelen met gelijke predicaten.
 
Thijs Veldscholte uit Geesteren werd tweede met zijn Nederlandse hangoordwerg en de eerste plek ging verdiend naar Andries van Benthem uit Almelo met zijn tan bruin.
 
Winnaar bij de duiven werd Harry van der Aa uit Rossum met zijn kingduif, verdiend 2e werd Andre Kleine Schaars uit Ootmarsum met zijn imposante Hollandse kropper.
 
Al met al een geslaagde en leerzame dag welke werd afgesloten met een gezellige barbecue voor de leden.
 
Van 15 t/m 17 november kunt u de dieren komen bekijken tijdens de tentoonstelling in zaal Haamberg in Tilligte. Tevens viert men het 40-jarig jubileum.