Sport & Vrije tijd

Verlichte avondwandeling Saasveld zeer geslaagd

SAASVELD - Adventstijd, donkere dagen voor Kerstmis, een koude vrijdagavond, geen zuchtje wind, een volle maan die zich regelmatig verschool achter de wolken: kortom fantastische omstandigheden om te genieten van de verlichte avondwandeling en van de klagende melodieuze zang van de midwinterhoorn. Vrijdagavond 9 december namen circa driehonderd deelnemers deel aan deze activiteit, georganiseerd door de Midwinterhoornblazers Saasveld onder de vlag van de Dorpsraad Saasveld. Na afloop waren er louter lovende reacties van de wandelaars, zowel over het parkoers, de sfeer als ook over de prachtige en mooie plaatjes van verlichte boerderijen, bomen en andere bijzondere objecten.

In 2021 gooide corona roet in het eten bij de toen geplande avondwandeling. Dit jaar hebben de voormannen van Saasveld de handschoen weer opgepakt en heeft men vele uren en veel energie gestoken in de voorbereiding. De start van de wandeling was gepland tussen 19.00 en 20.00 uur vanaf het Bruinsplein. Echter mede als gevolg van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië waren al veel wandelaars ruim voor de startijd vertrokken. De organisatie was hier wel op voorbereid en was daarom op tijd begonnen met het ontsteken van de verlichting en het blazen op de midwinterhoorn.

Dit jaar werd gekozen voor een bijzonder mooie route, die de wandelaars vanaf het startpunt voerde over de Saasvelder Esch richting het Gravenbos. Bij het begin van het Gravenbos kende de route een splitsing in een kortere route van circa drie kilometer en een langere route van ruim vier kilometer. Deze laatste route liep via het dorpsommetje van Saasveld door het zogenaamde Twieg. De gehele route werd aangeduid met ongeveer achthonderdvijftig waxinelichtjes in potjes en Zweedse fakkels. De wandelaars ontmoeten op de route blaaspunten met midwinterhoornblazers, waarbij Saasveld hulp kreeg van blazers uit Weerselo en Deurningen. Halverwege was er bij erve Komnie een korte stop voor warme chocolademelk en glühwein. Bij het eindpunt aan de Hoflaan was de oude kapschuur van de fam. Silderhuis (Koster) omgetoverd tot een gezellige herberg. Wandelaars konden onder het genot van een drankje even bijpraten en bovendien via een beeldscherm toch nog (een deel van) de WK-wedstrijd meekijken. Jammer genoeg was de uitslag er niet naar om na afloop nog een uitbundig Oranjefeestje te vieren.

Voorman en midwinterhoornmaker Niels Scholten demonstreerde in de buitenwerkplaats hoe hij als vakman de natte midwinterhoorn vervaardigd.

De Midwinterhoornblazers Saasveld kijken terug op een zeer geslaagde verlichte avondwandeling, mede dankzij de grote groep vrijwilligers en medewerking van bewoners langs de route. De enorm positieve reacties dragen er zeker aan bij om in 2024 deze activiteit weer op de kalender te zetten. 

Ine Flinkers