Sport & Vrije tijd

Vijfenzeventig jaar paardensport in Rossum

ROSSUM - Het vijfenzeventigjarige jubileumfeest van de Paarden Sport Vereniging (PSV) ‘De Rossruiters’ was op zaterdagmiddag 25 september jl. in de manege aan de Tramweg in Rossum. Er werd een bord onthuld door het oudste en jongste lid. Het oudste lid en tevens erelid is Gerrit Wanink met 84 jaar en het jongste lid is Scott Horn met 8 jaar.

De anderhalve meter afstand was vanaf zaterdag afgelopen maar er werd bij de deur wel gevraagd naar de QR code. Iedereen kon weer gezellig bij elkaar zitten. Bart Wolbers, voorzitter van de vereniging heette iedereen van harte welkom. Bart: “We gaan er vandaag een mooi feestje van maken en terug blikken op een mooie vereniging die al vijfenzeventig jaar bestaat. Een vereniging die niet alleen bestaat uit paarden mensen, maar waar ook het clubgevoel hoog in het vaandel staat. “

Met ons allen zetten we ons in voor een mooie gezonde club met veel jeugd. Trots mogen we met z’n allen zijn op wat we hier in Rossum hebben staan. Met elk evenement of met een actie om geld in te zamelen helpen weer vele mensen om alles te kunnen laten draaien en om de rijdende leden te kunnen laten rijden in onze eigen accommodatie”. Ter gelegenheid van het vijfenzeventig jarig jubileum is er een jubileumboek uitgebracht. Gerrit Ensink op Reimer, Daisy Ensink op Reimer, René Siemerink, Jan Teggeler, Paul Siemerink en Henk Siemerink hebben er verschillende uren werk inzitten maar het resultaat mag er dan ook zijn. Deze mensen kregen als eerste het prachtige boek aangeboden. Hierna werd iedereen verzocht om naar buiten te gaan. Er werd een bord onthuld door het jongste lid Scott Horn, acht jaar en Gerrit Wanink, tevens erelid, vierentachtig jaar. Na het officiële gebeuren stond er een buffet klaar en was het tijd voor een feestje en er waren nog verschillende jubilarissen die in het zonnetje werden gezet. 

René Siemerink en Paul Siemerink vertellen:

“Op 14 juni 1946 is na de hoogmis de rooms-katholieke rijvereniging “Ons genoegen” de vereniging opgericht in het St. Henricus gebouw door de Jongeren Boeren Bond (JBB) door Hobbelink en B. Engelbertink, hoofd van de lagere school. De eerste voorzitter was Jan Mensink, secretaris J.S. Kleine Punte. We zijn begonnen met vierentwintig leden. De rijvereniging is in 1946 opgericht onder de naam “Ons Genoegen”.  Nu is de naam PSV “De Rossruiters”. Deze naam is ontstaan toen de fusie is ontstaan. Toen konden alle leden een naam inleveren en de naam “De Rossruiters” had de meeste stemmen. Momenteel telt onze vereniging vijfenzestig leden waarvan zeventien actieve ponyleden. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Enkele hoogtepunten van de afgelopen vijfenzeventig jaar: we hebben twee keer het Nederlands Kampioenschap NKB georganiseerd, shows verzorgd met alle rijdende leden op de Horse Driving Oldenzaal en op eigen concours, veertig jaar hebben we de boeldag op hemelvaart georganiseerd maar ook hebben we bruiloften begeleid met koetsen. In 1961, nu zestig jaar geleden was deze overdekte manege de eerste in Twente. Hier zijn we nog steeds heel erg trots op. Omliggende verenigingen kwamen hier les geven”.

Hoe kom je aan deze plek?

“Deze plek was de ondergrond van het Peuleke. Zij hebben de grond beschikbaar gesteld. Er is toen een stichting opgericht met behulp van ABTB en de  Boerenleenbank. Door deze en doordat we rijdende leden in de club hadden die ook in het bestuur zaten. Verscheidene leden zijn Nederlands Kampioen geweest. Jos Lansink en Theo Weusthof zijn hier begonnen. Jos is wereld- en nationaal kampioen geweest, waarvan acht keer in Nederland en één keer in België en hij is Olympisch kampioen. Theo Weusthof is twee keer wereld kampioen geweest. Ze hebben hier de grondbeginselen geleerd en dat is toch prachtig”.

De Rosruiters, een gezonde vereniging met een mooie accommodatie en voldoende leden ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Ine Flinkers