Sport & Vrije tijd

Vliegende schapen en aliens boven de schaapskooi in Denekamp

DENEKAMP - Zo’n 130 vliegeraars uit verschillende landen laten op 28 en 29 september hun vliegers op tijdens de 6e editie van Vliegerfeest Dinkelland. Net als in de voorgaande jaren gaan er ook dit keer weer diverse bijzondere vliegers de lucht in of staan tentoongesteld in de schaapskooi op het terrein bij Schaapskooi Stroothuizen aan de Stroothuizerweg.

De eerste vliegers gaan zaterdag om 10.30 uur de lucht in, dat gaat door tot ongeveer 23.00 uur. De vliegers staan niet alleen in de lucht maar worden ook uitgestald. Wandel eens op uw gemak rond het veld en geniet van alles wat er op het vliegerveld te zien is. Kinderen kunnen vliegertjes maken en snoepjes vangen die vanuit de vlieger gedropt worden.

Als het zaterdagavond donker wordt kunt u verschillende vliegers zien die met lichtjes of met reflecterend band voorzien zijn. Als men dan met een zaklamp op de vliegers schijnt, zijn de mooiste creaties te zien in de lucht. U kunt in het donker ook gezellig een rondje lopen om de verlichte creaties in de lucht en op de grond te aanschouwen.

Vliegende schapen.
Vorig jaar vloog Karl Uleich Kortel uit Kassel met een toepasselijke vlieger, een vlieger in de vorm van een schaap. Al snel kwam het idee om alle deelnemers van 2019 te vragen om deze vlieger ook te bouwen. Er zouden dan niet alleen schapen in de wei ronddartelen maar ook tijdens dit bijzondere evenement in de lucht. Karl Ulrich maakte een bouwplan en vele deelnemers reageerden positief. De deelnemers gingen afgelopen winter achter hun naaimachine om er een te maken. De eerste foto’s circuleren al op Facebook en het zijn niet alleen maar witte schaapjes.

Aliens
Afgelopen winter zijn er door verschillende vliegerclubs workshops georganiseerd met het thema aliens, ook in de schaapskooi. Er is hier in verschillende media aandacht aan besteed. Het zou vreemd zijn als u deze een van deze vliegerdagen niet tegenkomt.

Expositie
Vorig jaar had de organisatie in verband met het lustrum een expositie georganiseerd en dit krijgt dit jaar een vervolg. Lothar Marx uit Keulen is uitgenodigd om enkele van zijn unieke vliegers tentoon te stellen in de schaapskooi. Lothar is een bekend gezicht in de internationale vliegerwereld en is expert in het appliqueren. Hij is gedurende het vliegerweekeinde aanwezig om te vertellen over zijn vliegers maar natuurlijk laat hij ook vliegers op. 

Het weer.
Een vraag die veel wordt gesteld is “Is er alleen maar wat te zien als er wind is?” Ook als het weer het laat afweten is er nog voldoende te zien laat de organisatie weten. De deelnemers tonen dan hun vliegers rond het veld en zijn bereid daarover te vertellen.

Op het terras kunt u genieten van een kop koffie met eigen gebakken gebak, een glas fris, wijntje of een koud pilsje. Natuurlijk kunt u blijven eten, er zijn eigen gebakken pannenkoeken en als toetje is er een ambachtelijk ijsje.

Het vliegerfeest vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september op het vliegerterrein bij de Schaapskooi Stroothuizen aan de Stroothuizerweg 37 in Denekamp. Zaterdag duurt het feest van 10.30 tot 23.00 uur en zondag van 10.30 tot 17.00 uur. De entree en het parkeren zijn beide dagen gratis.