Sport & Vrije tijd

Wilt u vitaal ouder worden? Kom samen bewegen met de Vitality Club

DENEKAMP - In de uitzending van Radar, op 20 mei jongstleden (‘Radar, extra cholesterol, 20 mei 2019’, terug te zien op www.tvblik.nl) laten een aantal medisch specialisten en huisartsen aan de hand van praktijkvoorbeelden zien dat goede voeding in combinatie met lichamelijke beweging de kwaliteit van leven van 50-plussers aanzienlijk verbetert. Een van de goede voorbeelden is de Vitality Club, een beweeggroep voor ouderen door ouderen. Deelnemers voelen zich beter, vitaler, herstellen sneller van operaties, krijgen waar mogelijk medicijnverlaging en bouwen een nieuw sociaal netwerk op dat veel plezier oplevert. 

Wat is een vitality club?
Een vitality club is een groep mensen die elke dag een uur samen bewegen onder leiding van een peer coach, een deelnemer die zelf optreedt als coach en organisator. De groep komt samen op een vooraf afgesproken plek. Vervolgens doen ze oefeningen in de buitenlucht; in parken, op speelveldjes, voetbalvelden enzovoort. De oefeningen zijn gericht op verbetering van de algehele conditie, versterking van arm en beenspieren en van rompbalans, zodat deelnemers minder blessure gevoelig en stabieler ter been blijven.  Er zijn voorbeeldoefeningen door een team van experts (artsen, fysio etc) samengesteld, maar er worden ook nieuwe oefeningen bedacht. Approach Fitness en Pro-F Fysio zullen de peer coaches begeleiden zodat ook de onervaren sporter leert wat voor oefeningen hij of zij kan doen met de groep. Omdat er gewerkt wordt met peer coaches en in principe niet met professionals, is deelname wel op eigen risico. Ervaring van andere clubs leert ons dat de winst van dit soort activiteiten vele malen groter is dan de risico’s. 
 
Wat kost het? 
Deelname kost € 1,- per week, ongeacht hoe vaak u per week deelneemt. Als u een week niet komt hoeft u niks te betalen. Het geld komt in de pot van de deelnemers. Hiermee kan materiaal aangeschaft worden of iets anders leuks van gedaan worden. 
 
Vitalityclub Denekamp
Maandag 2 september start de Vitalityclub Denekamp. De eerste weken zal op maandag en vrijdag’s een sessie zijn van 10.00 tot 11.00 uur, begeleid door Iris van Approach Fitness. Als er voldoende peer coaches zijn zal Iris vervangen worden en wordt er uitgebreid naar sessies op andere doordeweekse dagen. U kunt dan zelf kiezen welke sessie u op welke dag mee wil doen. Opgeven hoeft niet. Het is verstandig om makkelijke zittende kleding en goede schoenen aan te doen. Verzamelpunt is bij het Kulturhus Denekamp aan de Oranjestraat 23 in Denekamp, waar nadien ook koffie gedronken kan worden.  Actuele informatie is altijd te vinden op www.vitality-club.nl/denekamp/. Ook als u niet in Denekamp woont kunt u aansluiten. Misschien zijn er in uw eigen buurt mogelijkheden om een eigen vitality club op te zetten? Daar helpen de initiatiefnemers, Buurtzorg Dinkelland Zuid en Approach Fitness, in samenwerking met de stichting, u graag bij. 
 
Doet u mee? Kent u mensen uit uw omgeving die hier baat bij of plezier aan hebben? Moedig ze aan het een keer te proberen, misschien samen met uzelf?
Bent u geïnteresseerd om peer coach te worden? Neem dan contact op met Marcel Broek, mail: m.broek@approachfitness.nl. Voor overige vragen kunt u terecht bij e.schopman@buurtzorgnederland.com of a.hoogeventerink@buurtzorgnederland.com. 
 
Buurtzorg Dinkelland Zuid, Approach Fitness, Pro-F Fysio, SDC12 en 
Kulturhus Denekamp