Uitgaan & Cultuur

Bart van der Aa schrijft ‘Alleen in de hemel’
Fietsboek met mijmeringen over verlies en liefde

OOTMARSUM - Wat als je als kleuter je vader verliest? En als jong volwassene je moeder moet begraven? Oud-inwoner van Ootmarsum Bart van der Aa beschrijft het in zijn boek ‘Alleen in de hemel’. Een boek dat ontspringt als hij op z’n fiets de wijde wereld intrekt. Met wat weure in et plat.

Fiets van de oudijzerboer

Bart groeit op aan de Parkstraat in Ootmarsum, als derde kind van Jan van der Aa uit Hezingen en Ria Kamphuis uit Agelo. In 1979 verongelukt zijn vader bij een auto-ongeluk. Bart is dan vier jaar oud. Z’n moeder hertrouwt met Bennie Escher. Vanaf de eerste dag beschouwt Bart hem als zijn eerste vader. Die geeft hem jaren later, Barts moeder is dan al een aantal jaar daarvoor aan leukemie overleden, een fiets. Die heeft hij gevonden bij de oudijzerboer. Op die afgedankte fiets rijdt Bart de Friese Fietselfstedentocht. Een monsterrit van 235 kilometer. Op één dag welteverstaan. Waar hij als kind een pesthekel had aan fietsen, ontdekt hij tijdens die tocht voor het eerst de charme ervan. 

Letterlijk én figuurlijk meefietsen

In dit boek fietst de lezer letterlijk én figuurlijk met de schrijver mee. Letterlijk langs Belgische dorpen, Duitse steden en door Franse landschappen. Inclusief zoektochten naar geschikte campings voor trekkende fietsers, ontmoetingen met andere Nederlanders of speurend naar de juiste route. Maar de lezer reist ook figuurlijk mee, in zijn zoektocht naar het verleden. Onderweg worden herinneringen aan zijn ouders tot leven gewekt door van alles en nog wat. Een herdenkingssteen langs de weg, ’s werelds grootste vliegende vogel, de overlijdensdag van z’n moeder of een ontmoeting met wilde zwijnen. Ze brengen herinneringen aan wie zijn ouders waren en hoe ze in het leven stonden tot leven.

Met een lach en een traan

Bart zegt het zo: “Wat begint met een verhaal over fietsvakanties, wordt steeds meer een persoonlijke zoektocht en eindigt met mijn ouders. Een waargebeurd verhaal. Met een lach en een traan. Want, zo zei mama geregeld: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Haar levensmotto heb ik steeds in gedachten gehouden bij het schrijven van het boek.” 

Fietsen als brandstof

Het boek omvat vijf delen. Elk deel beschrijft één fietsvakantie. De fietsbelevenissen voeren de boventoon in het boek, herinneringen aan zijn ouders lopen er als een rode draad doorheen. Van wat hij zelf nog weet, informatie die hij heeft opgehaald bij mensen die zijn ouders hebben gekend en uiteindelijk zelfs bij de toentertijd zestienjarige jongen die zijn ouders vond na het fatale auto-ongeluk. “Het fietsen is de brandstof om steeds dieper in het verleden te graven”, zo zegt Bart. “De ondertitel van het boek luidt niet voor niets: ‘Als fietsen losmaakt wat je lief is.’”

Drie keer alleen in de hemel

Zonder het hele verhaal prijs te willen geven, kan Bart wel kwijt dat de titel ‘Alleen in de hemel’ op drie manieren terugkomt in het boek. “Allereerst vind ik zulke fietsvakanties hemels. In het tijdsbestek van een goede week op eigen kracht ruim duizend kilometer afleggen. Maar al fietsend kom ik tot het inzicht dat ik m’n vader jarenlang alleen in de hemel heb achtergelaten. Tot slot eindigt het boek met een fietstocht die alleen in de hemel mogelijk is. Waar sommige mensen helemaal naar het Spaanse Santiago de Compostella fietsen, vind ik het hoogst haalbare veel dichter bij huis. Daar waar ik opgroeide of later studeerde.”

Boerderieje en fietsvekaansie

Het boek is geschreven in eenvoudige woorden en korte zinnen. “Ik dacht steeds”, lacht Bart, “mijn tante moet het verhaal ook kunnen begrijpen.” Een woordje Twents komt de lezer van pas, maar is niet noodzakelijk. “Ene persoon in et beukken proat geern plat”, vervolgt Bart in z’n beste Twents. “Mer gelukkig hef Herman Finkers ‘n schriefwieze Twents maakt veur hoo a’j weure as ‘boerderieje’, ‘fietsvekaansie’ en ‘wèère’ schrievn kan.”

Positieve reacties

Het boek verscheen afgelopen juni. De reacties zijn overwegend positief en hartverwarmend. Verschillende lezers zeggen dat het net lijkt of Bart zijn verhaal aan de keukentafel vertelt. Verder schrijft een lezer: “Het boek geeft een mooi inkijkje hoe het is om als solo-fietser op fietsvakantie te gaan, vervlochten met mijmeringen over verlies en liefde.” Een ander geeft terug: “Heel knap hoe de schrijver het verhaal, anders dan de titel doet vermoeden, heel luchtig heeft weten te houden.” Tot slot stelt een inwoner van Ootmarsum ronduit lyrisch: “Verrassend onderwerp met veel gevoel geschreven. Makkelijk te lezen en de schrijver blijft boeien met zijn zoektocht naar het heden en verleden. Dit boek verdient een groot publiek.” 

Lees eerste verhaal online

Het boek is verkrijgbaar in papieren vorm en als e-book. “Zo’n e-book is echt een uitvinding. Met een gratis app, zoals die van Aldiko, lees je het boek zo van je telefoon, tablet of e-reader. Niet alleen beter voor milieu en portemonnee. Ook was het mogelijk om foto’s op te nemen in het e-book.”

Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website boekenbestellen.nl door in het zoekscherm te typen: Alleen in de hemel. Zo staat onder het kopje ‘Fragment’ (links op de pagina) het eerste van de ruim 200 verhalen in het boek.