Uitgaan & Cultuur

Bennie Busscher brengt imposant boek uit over de inwoners van de buurtschap Breklenkamp door de jaren heen
‘Bewoners Breklenkamp in woord en beeld’

BREKLENKAMP -  Enthousiast ontvangt Bennie Busscher belangstellenden aan de keukentafel van zijn woning in Ootmarsum. Op de tafel ligt een imposant boek getiteld ‘Bewoners Breklenkamp in woord en beeld’. Bladerend door het bijna 400 pagina’s tellende naslagwerk, belanden we van het ene in het andere bijzondere, met uniek beeldmateriaal fraai vormgegeven, verhaal. Het boek is het kroonstuk op het onderzoekwerk van Bennie Busscher, iets waar de inmiddels 77-jarige Ootmarsummer achttien jaar geleden al aan begon.

Van familiestamboomonderzoek naar historisch boek over Breklenkamp

Zichtbaar trots verteld Busscher hoe het boek tot stand is gekomen. “Toen ik in 2004 zestig werd kwam het pensioen in zicht en ben ik bewust gaan nadenken over hoe ik de tijd na mijn pensioen wou invullen. ‘Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in?’ Uiteindelijk begon ik met familienamenonderzoek, dat vond ik altijd al interessant. Eerst een stamboomonderzoek van mijn eigen familie. Mijn vader kwam uit Tilligte en mijn moeder uit Lattrop. Ik begon met het aanleggen van een eigen archief waaruit ik nu nog steeds kan putten om ‘ontbrekende puzzelstukjes’ op te lossen. In het archief komt alles aan de orde, tot op de dag van vandaag stuit ik elke keer weer op iets nieuws. Ik richtte me daarna op de familienaam Ruël, mijn moeders kant, uit Lattrop. Maar er was zo ontzettend veel informatie, te groot qua gezinnen om bij te houden, de ‘waaier’ werd steeds breder. Daarom ben ik eerst met Breklenkamp begonnen, een kleine buurtschap wat nog enigszins behapbaar is. Tot 2012 heb ik daarvoor onderzoek gedaan, daarna is de website heemkunde-lattrop-breklenkamp.nl aangemaakt waarin regelmatig gepubliceerd wordt. Via de website ben ik in 2014 begonnen met het maandelijks publiceren van nieuwsbrieven van 13 pagina’s. Tot nu toe zijn er 93 uitgaven, aan het eind van het jaar hebben we er 100. Dit omdat ik de publicaties wou delen zodat anderen er ook wat mee konden. Om het werk alleen op de eigen computer te laten staan is zonde en nutteloos. Tijdens het onderzoek in Breklenkamp is iedereen in de buurtschap meerdere malen bezocht. Daarbij werd ik altijd gastvrij ontvangen met koffie en koek. Spontaan kwamen er albums, kistjes en schoenendozen vol foto’s en materiaal op tafel waardoor het archief weer kon worden uitgebreid. Daarmee kon ik de bewoners over Breklenkamp ook steeds meer vertellen over hun eigen geschiedenis wat het nog leuker maakte. Twee jaar geleden ontstond het idee om alles te publiceren in boekvorm. Ik merkte dat er belangstellig voor was en die belangstelling is tot nu toe alleen maar groter geworden.”

Over gevluchte Franse krijgsgevangen na W.O. I en verstopte foezel onder de stobbeboom

Busscher kan met recht trots zijn op zijn werk. ‘Bewoners Breklenkamp in woord en beeld’ is voorzien van unieke verhalen en beelden. Als een uitgestoken punt van ons land in Duitsland heeft Breklenkamp een unieke ligging. Wie er weleens is geweest weet dat de omgeving zelf minstens zo uniek is. Busscher bevestigd dat mede daardoor de keuze op Breklenkamp viel. “Ik was vroeger, midden jaren ’50,  zelf krantenbezorger in Breklenkamp, de omgeving en mensen vond ik altijd al bijzonder. Breklenkamp is een boerschop waar het goed wonen is. De mooie omgeving met weilanden, wallen en eeuwenoude eiken, wordt gewaardeerd en heeft ook de aandacht van de toerist. Er is een ruilverkaveling geweest, maar heel veel van het originele is behouden gebleven. ‘Olde Brookman’ is een van de karakteristieke boerderijen die er nog staat. In de stiel van de niendeur staat ‘1660’ en een zandlopermotief gekerfd. Dat is het oudste, en voor mij ook mooiste, nog bestaande boerderijtje. Bijzonder is ook dat de door de overheid gemaakte grens in Breklenkamp eigenlijk helemaal niet bestaat. De verhouding tussen de katholieken en protestanten in Breklenkamp was 50/50, afwijkend van de rest van het overwegend katholieke Noordoost Twente. In die tijdsgeest waren de religies gescheiden, de protestantse inwoners trouwden met protestantse mensen uit de buurtschappen over de grens zoals Lage en Frenswegen. De kinderen uit katholieke gezinnen gingen daarentegen vanaf 1925 naar de katholieke school in Lattrop in plaats van het schooltje in de eigen buurtschap. Hoewel de tijdsgeest is veranderd zijn zowel de familiebanden als het noaberschap nog altijd grensoverschrijdend, in dat opzicht bestaat er geen grens in Breklenkamp.” In het boek staan alle verhalen van de inwoners. Verhalen over boerenerven, de school met onderwijzers, de vroegere inwoners etc. zijn in kaart gebracht en voorzien van honderden oude foto’s. Daarbij ook unieke historische anekdotes over gevluchte Franse krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog, verstopte foezel onder de stobbeboom etc. Voor Busscher springt daar geen verhaal bij uit. “Er is gesproken met families en schoolmeesters, o.a. schoolfoto’s en door Heemkunde Denekamp verstrekte verhalen komen aan bod. Alle verhalen zijn bijzonder, door er een uit te lichten zou ik een ander tekort doen”, aldus de auteur.

Boek bestellen

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over het boek terecht op de website heemkunde-lattrop-breklenkamp.nl/boek-breklenkamp.  Op deze website is in het linkermenu ook een bestelformulier te vinden waarmee het boek per post thuisbezorgd kan worden. De officiële verkoop van het boek is bij Bennie Busscher thuis. Aanstaande vrijdag 6 mei van 18.00 tot 20.00 uur en zaterdag 7 en zondag 8 mei van 14.00 tot 16.00 uur en 18.00 tot 20.00 uur is het boek te koop aan de Cobbingstraat 16 te Ootmarsum. Wie denkt dat het werk van Busscher er voorlopig opzit heeft het mis. “Ik hoop een soortgelijk boek over Lattrop uit te brengen. Daar zitten nog vraagstukken wat veel tijd kost, maar dat zie ik als een mooie uitdaging. Het materiaal met alle gegevens en foto’s heb ik al. Het probleem is dat zo’n boek nog dikker zal worden”, lacht Busscher met zijn net uitgebrachte dikke boekwerk voor hem liggend op de keukentafel.

Reacties

Hallo Bennie Busscher,

Geweldig werk kerel.

Zou graag willen bestellen, maar het betreffende "bestelformulier" zie ik niet verschijnen.

Kan ik het ook via deze weg bestellen.

Ben komend weekend niet in de gelegenheid.

Groet Bennie Wassink