Uitgaan & Cultuur

‘Boerenbond en rode lampjes’ een hilarische klucht uitgevoerd door de Weerselose Toneelvereniging

WEERSELO - Afgelopen weekend waren de uitvoeringen Boerenbond en rode lampjes van de Weerselose Toneelvereniging bij café Van Olffen. Een hilarische klucht over Dolly en Betty, twee prostituees die wonen en werken bij elkaar in één huis. Alles speelt zich af in een bordeel. 

Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag was de zaal bij Van Olffen helemaal uitverkocht. Iedereen had weer eens zin om lekker te genieten van het toneel. Een hilarische klucht met twee prostituees waarbij de zaken niet zo goed gaan. Ze besluiten uit noodzaak een kamer te verhuren. Hendrik Buitendijk, een naïeve boerenjongen die voor zijn bemoeizuchtige schoonmoeder op de vlucht is wil de kamer huren. Dolly en Betty durven hem niet te vertellen waarmee ze hun geld verdienen. Ze vertellen hem dat ze fysiotherapeut zijn. Hendrik wil uiteraard ook wel een behandeling vanwege zijn rugpijn. Hij wil een afspraak maken maar dat houden de beide dames nog een beetje af. Hendrik vraagt zich af waar die rode lampjes die bij de deur hangen voor zijn. “Als we iemand aan het behandelen zijn mag er niemand binnenkomen”. Als blijkt dat Hendriks schoonmoeder, moeder Watergang en zijn ex verloofde, Klaartje Watergang op onderzoek uitgaan waar Hendrik verblijft worden de zaken wel heel ingewikkeld. Zij zijn incognito in het bordeel maar ze weten niet dat het een bordeel is en dat Hendrik daar ook woont. Dolly en Betty denken dat het hele belangrijke mensen zijn. Harrie en Kees komen iedere week bij de dames voor een “behandeling”. Moeder Watergang wil weten wat ze daar komen doen en welke behandeling ze krijgen van de dames.  Daar wordt helemaal omheen gedraaid en ze krijgt geen antwoord op de vraag. Hendrik vertelt Kees over zijn koeien op de boerderij maar Hendrik vertelt het op zo’n manier dat Kees denkt dat het over pasgeboren kinderen gaat. Hij kan niet geloven dat als de ze pasgeboren zijn dat ze op transport gaan. Kees dacht dat dit allemaal gebeurde in het bordeel, dus hij wou nooit meer een behadeling.

Harrie komt binnen en ziet Klaartje Watergang en zij ziet er ook goed uit. Hij denkt dat ze nieuw is en vraagt of ze daar ook werkt. Alleen de bedrijfskleding moest ze van Harrie wel een beetje aanpassen. Ze is een beetje verlegen want ze mag niets van haar moeder die haar flink onder de duim houdt. Maar Harrie weet haar te overtuigen en laat haar één van de roze kamers zien. Ze is helemaal van slag als Harrie haar aandacht wil. Ze is verlegen en bang maar na verloop van tijd geeft ze toe dat het toch wel fijn was met Harrie. Klaartje heeft veel geleerd om voor zichzelf op te komen sinds ze bij de dames logeert. Maar dan komt Hendrik onverwachts tevoorschijn en Klaartje is blij dat ze hem weer in de armen kan sluiten. 

Het was weer lachen geblazen met deze doldwaze taferelen. Dit was de laatste uitvoering van Joke Hammink. Na bijna vijfenveertig jaar op de planken te hebben gestaan nam ze afgelopen zondag afscheid van het publiek. Ze kreeg een welverdiende staande ovatie en iedereen zong “Joke bedankt”. Een emotioneel afscheid voor Joke. Van de toneelvereniging kreeg ze een mooie bos bloemen aangeboden.

Ine Flinkers