Uitgaan & Cultuur

C.V. de Nettelkörnkes viert het 55 jarig jubileum

DEURNINGEN - Alle pijlen binnen de Nettelkörnkes waren gericht op januari 2021. Op dag 8 van dat nieuwe jaar zou het nieuwe carnavals seizoen beginnen met de opkomst van de Jubileumhoogheden en aansluitend een heel jubileumprogramma gedurende het carnavalsseizoen. De speciaal hiervoor in het leven geroepen jubileumcommissie was al twee jaar druk doende om alles voor te bereiden. Echter was daar de pandemie die roet in het eten gooide. Carnaval kon niet doorgaan en noodgedwongen werden alle activiteiten ‘on hold’ gezet. Gedurende deze periode is de vereniging er toch in geslaagd om binnen de geldende regels nog enige aandacht aan het jubileum te schenken. Tjielp, de jubileummascotte, werd geïntroduceerd en voor de gelegenheid maar omgedoopt tot Prins Tjielp, Surrogaatprins Covid 19e 2021. Daarnaast was er een online quiz waarbij de geschiedenis van de vereniging ruim aan bod kwam en werd het hele dorp Deurningen op carnavalszaterdag 2021 getrakteerd op een zakje met 11 koekjes onder het motto; “wie joarig is trakteert!”

Van uitstel komt geen afstel

Gedurende de coronaperiode werd er door de jubileumcommissie wel online doorvergaderd. Besloten werd om het jubileum uiterlijk eind 2022 te vieren indien mogelijk. Gelukkig zijn de omstandigheden dusdanig dat het inderdaad mogelijk is om het jubileum alsnog te vieren. Het programma werd weer uit de kast getrokken en afgestoft. Er volgden wat aanpassingen en inmiddels heeft de jubileumcommissie alles in gereedheid gebracht om er een groot feest van te maken.

Aanbieden cadeau

Op zondag 13 november zullen de kersverse hoogheden de eerste plichtplegingen uitvoeren. Zo zullen traditiegetrouw het bronzen Nettelkörnke en de put geïnspecteerd worden en zal de gevelversiering bij de Hoogheden onthuld worden. Op deze zondag zal ook het cadeau van de Nettelkörnkes aan het dorp Deurningen aangeboden worden. Een drietal vlaggenmasten bij de entree van Deurningen. 

Jubileumweekend

Het weekend van 18 tot en met 20 november staat geheel in het teken van het jubileum. Op vrijdag 18 november starten de festiviteiten met de jubileumeditie van het K’narren Carnaval. Vanaf 14.00 uur zullen de ouderen van Deurningen welkom worden geheten in de St. Plechelmuskerk alwaar zij de jubileumtentoonstelling kunnen bezoeken. Aansluitend zal er in Pelle’s zaal aan hen een mooi programma voorgeschoteld worden. Afgesloten wordt er met een gezamenlijk stamppotbuffet. 

Diezelfde middag is er ook plaats voor de jeugd. In de grote tent op het St. Plechelmusplein vindt vanaf 16.00 uur namelijk de Jubileumeditie van het jeugdcarnaval plaats. Een middag speciaal voor de kinderen van 0 tot en met 12 jaar. En natuurlijk zijn alle papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes ook welkom. Clown Noni zal een spetterende show verzorgen, en natuurlijk is er ook aan wat lekkers voor de kinderen gedacht. 

Waar de ouderen op vrijdag al het voorrecht hebben om de tentoonstelling 55 jaar Nettelkörnkes te bezoeken is het voor eenieder met belangstelling voor de historie van het Deurninger Carnaval mogelijk om zaterdag 19 november van 11.11 tot 18.00 uur dat ook te doen. In de St. Plechelmuskerk zijn uiteenlopende zaken opgesteld die u een kijkje in het verleden van de vereniging geven. Van de allereerste scepter tot het beroemde blauwe colbert van de Raad van 11 en natuurlijk beeldmateriaal van de afgelopen 55 jaar.

Vanaf 14.00 uur op deze zaterdag is er de gelegenheid om het bestuur te feliciteren met het jubileum tijdens de informele jubileumreceptie in de tent op het St. Plechelmusplein. Een kort officieel programma zal afgesloten worden met een informele borrel waar het glas op 55 jaar Nettelkörnkes geheven zal worden. Langs deze weg wil CV de Nettelkörnkes u van harte uitnodigen om bij deze receptie aanwezig te zijn. 

En wat is een jubileum zonder feest. Op zaterdagavond zal dit grootse jubileumfeest vanaf 20.00 uur losbarsten. De muzikale omlijsting van dit feest is handen van Flash Back Sound & Light Service. Aangevuld met optredens van Hofkapel Lavasjkierie en de Beatcrooks belooft het een waar spektakel te worden. De dresscode voor de avond; “Yellow and Blue, or anything that suits you!“ Oftewel; “Trek iets Gel met Blauws an oet de kast, of wat aans dat oe past!”

De zondag staat in het teken van “Deurning’n dreait deur!” Vanaf 15.00 uur is de tent geopend voor dit feestje georganiseerd door JCV de Dwarsliggers, KPJ Deurningen en CV de Nettelkörnkes. Het rad van fortuin is voor deze gelegenheid van stal gehaald en zal een allesbepalende factor zijn op deze middag.

Al met al hebben de Nettelkörnkes een tweetal mooie weken voor de boeg. Maar niet alleen de Nettelkörnkes natuurlijk. Eenieder is van harte welkom op alle activiteiten gedurende de komende twee weken. Na deze twee weken zal de rust wat terugkeren in het Deurninger Carnavalsland. Vanaf januari 2023 zullen de carnavalsactiviteiten weer verder gaan met als grote afsluiter natuurlijk het carnavalsweekend dat vrijdag 17 februari 2023 aan zal vangen.