Uitgaan & Cultuur

Dinosaurus!? Biedt veel meer dan dino’s bekijken

DENEKAMP - De bijzondere expositie ‘Dinosaurus!? in Museum Natura Docet lijkt een groot succes te gaan worden, want de eerste twee weken kwamen gemiddeld zo’n 400 bezoekers via de speciale ‘coronacontrole’ en uiteraard voorzien van een toegangsbewijs het museum binnen. Een museum helemaal in het kader van genoemde expositie ingericht, maar natuurlijk ook met haar vermaarde eigen inhoud aan ‘oeroud’  materiaal. 

De expositie betekent de kennismaking in vele details met de dinosauriërs,  zelfs voor de altijd al daarin geïnteresseerde. Museumconservator en paleontoloog Eric Mulder daarover in een eerdere DV-editie: ‘Het is een compleet nieuwe expositie ontwikkeld met de kennis van nu. In de afgelopen 30 jaar is veel nieuwe kennis opgedaan en de verwantschap met onze tuinvogels wordt tijdens deze tentoonstelling duidelijk.’ Dat laatste wordt ook de jongere bezoeker zelfs beeldend bijgebracht door onder meer een paar leden van de Theatergroep Hydra. Een daarvan is Theo Borstel en hij speelt de rol van een paleontoloog  die in een eigen opgravingsplek in de zomerse parktuin bijzondere ontdekkingen doet. Zo graaft hij een vreemd ei op dat veel lijkt op dat van de Pinosaurus. Waarschijnlijk familie van de voor de jongste jeugd grote TV-held Pino uit Sesamstraat…..? De plotselinge gast in de museumtuin is ook een vogelachtige dino, gespeeld door een ander lid van Hydra. Ze komt ineens vanuit de struiken tevoorschijn. De paleontoloog deinst eerst verschrikt terug, maar heeft al snel contact met die vreemde bezoeker uit de oertijd en  wijst haar op de botten die hij heeft opgegraven. Botten van de voorouders van deze vogeldino die een aantal daarvan in de parktuin kan ontmoeten. Prachtig te zien hoe geconcentreerd de kinderen het tafereel mee beleven. De Theatergroep komt vier maal per dag met deze ‘voorstelling’.

Het is één van de vele activiteiten die tijdens deze expositie worden georganiseerd. Ze biedt dan ook veel meer dan bijvoorbeeld alleen maar een wandeling langs de op zich natuurlijk al zeer interessante de replica’s in de tuin en de daarbij behorende informatieborden en het dino-ei. Dat laatste overigens heel vaak het decor een leuke foto met/van de kids..Vergeet ook niet de kleinere expositie in het museum, namelijk ‘Hoe alles begon..’. Kortom, het loopt in deze coronatijden gelukkig prima met deze tentoonstelling Dinosaurus!? in Museum natura Docet.

 

Tekst/foto’s: PBJ