Uitgaan & Cultuur

Eindelijk, het kan weer, terug naar het normale
Het eerste zomerconcert van St. Remigius harmonie op 4 juli op Het Stift

WEERSELO -  Eindelijk kan er weer een concert gegeven worden. De St. Remigius Harmonie is nog maar net weer aan het repeteren en ze gaan al weer naar buiten. Op zondag 4 juli geven ze om 11.30 uur een zomerconcert op Het Stift ter afsluiting van een vreemd coronajaar. Zowel de harmonie, de slagwerkgroep en het jeugdorkest komen aan bod. Het is geen lang, maar wel een leuk muzikaal programma. Tevens vinden er diploma-uitreikingen plaats voor de jeugdleden.

Zomerconcert op Het Stift

In gesprek met Peter Löbker, lid van St. Remigius Harmonie:

Hoelang hebben jullie niet kunnen repeteren? Wanneer zijn jullie weer begonnen?

“We zijn 12 maart 2020 gestopt met repeteren. Op 15 juni 2020 was weer iets mogelijk met heel veel coronavoorschriften. Na de vakantie zijn we doorgegaan tot 15 oktober. Toen werd alles weer stopgezet. We hebben ondertussen wel contact gehouden via online bijeenkomsten. Dit was zeer goed voor het onderlinge contact. Dit jaar zijn we op 12 april met toestemming van de gemeente met maximaal tien personen weer buiten begonnen. We zijn nu ongeveer vier weken binnen bezig met de hele club (wel op anderhalve meter uit elkaar).”

Wanneer was jullie laatste concert?

“Ons laatste concert was een nieuwjaarsconcert op 3 januari 2020 met een kleine groep.”

Hoe is het voor de muzikanten om eindelijk weer eens een concert te geven?

“Best wel spannend. We hebben lang niet geblazen in een groep en het was best lastig om weer een goede toonvorming te krijgen. Iedereen heeft er wel weer zin in. Immers, alles ligt al anderhalf jaar ‘plat’. Ook acties, dus ook inkomsten.”

Ik kan me voorstellen dat iedereen hier hard aan toe is. Wat is de reactie van de muzikanten?

“Verschillend. Veel muzikanten doen gelukkig mee, maar er zijn ook nog enkele muzikanten die het nog niet aandurven. Daarvoor uiteraard respect. Die sluiten weer aan na de vakantie. Niettemin, het merendeel heeft ontzettend veel zin om weer voor publiek te spelen. Daar doen we het voor.”

Wanneer zijn de jeugdleden geslaagd? Is dat pas geleden of voor de coronaperiode?

“Alle jeugdleden zijn in de coronaperiode geslaagd. Ze hebben allemaal veel online lessen moeten volgen. Naast school een behoorlijke opgave voor onze jeugdige muzikanten.”

Hopelijk komen er veel bezoekers naar Het Stift. Want zo’n eerste zomerconcert is toch weer geweldig, de sfeer, muziek en gezelligheid, hier is iedereen weer aan toe.

Ine Flinkers