Uitgaan & Cultuur

Expositie ‘Dinosaurus!?’ in en rond Natura Docet biedt veel meer dan zevental dino-modellen

DENEKAMP - Het enorme model van de Seismosaurus op de museumakker van Natura Docet is een regelrechte ubliekstrekker . Dat is de afgelopen week al gebleken, want nog voor deze kolos ‘in functie treedt als ‘deelnemer’ aan de grote Dinosaurus-tentoonstelling die het museum de komende maanden organiseert, komt al veel publiek daar een kijkje nemen met vaak een foto-moment.

Het veertig meter lange en acht meter hoge model van deze seismosaurus (‘aardschoksauriër’)  is afkomstig van het Landesmuseum in Loccum bij Hannover. Het is in gedeelten naar Denekamp gebracht, waarvoor vijf vrachtwagens nodig waren en waar het door medewerkers van genoemd museum in elkaar is gezet. Het is de eerste maal dat dit grootste dinosaurus-model van Europa in Nederland tentoongesteld wordt. De resten van deze seismosaurus zijn in 1979 in Nieuw –Mexico opgegraven onder leiding van dr. David Gillette.  

Maar, de expositie ‘Dinosaurus!?  die vanaf zondag 10 juli a.s. in de twaalf zalen en het museumpark van Natura Docet wordt georganiseerd biedt veel meer dan dit enorme model van deze zo’n 150 miljoen jaar geleden levende dinosauriër! 

Niet alleen met nog een zestal modellen van andere soorten dinosaurussen elders in de museumtuin, maar eveneens wordt op verschillende manieren veel informatie verstrekt over de historie en de opgravingen van deze oeroude dieren en er worden allerlei interessante activiteiten georganiseerd, waarbij de bezoekers, jong en oud, betrokken worden.

 Daaraan wordt ook een bijdrage geleverd door de enkele weken geleden geopende expositie ‘Hoe alles begon’. Aldus Hilde Stroot, coördinator communicatie en vrijwilligers en Tristan Fleerkate , tentoonstellings-coördinator van Natura Docet.  

Veel te zien, veel informatie én allerlei activiteiten

Een greep uit de vele bezienswaardigheden en activiteiten:

 • Dinospelen gemaakt door de Reisopera Enschede, waaronder een opgravingstent, een bowlingbaan met dinobotten, een dino-ei, waarin je kunt kruipen voor een fotomoment;
 • op zoek naar verschillende dinomodellen met opdrachtbordjes;
 • kinderen met een dino-doe-boekje op ontdekkingstocht;
 • het bijwonen van het prepareren van fossielen in een laboratorium;
 • een museumwinkel voor het uitkiezen van dino-aandenkens;
 • horecagelegenheid met speeltoestellen.

Bezienswaardigheden:

 • zaal met vleesetende dino ‘s met als topstuk een Allosaurus-skelet (Europese variant T-rex);
 • de Betasuches, de enige echte  Nederlandse dino;
 • veldje met levende emoes (struisvogels nauw verwant aan dino‘s); 
 • zaal met plantenetende dino ’s met als topstuk de Stegosaurus; 
 • dino-eieren van kasuaris (ook in museum te zien);
 • echte overblijfselen van een babydino en een echt dino-bot;
 • de expositie ‘Hoe alles begon’

Kom kijken en genieten, zoals dat ook het geval was in 1991 bij de Dino-expositie toen!

Word tijdens expositie gastvrouw/gastheer voor bezoekers museum: vrijwilligers gevraagd!

De lange sluitingsperiode door  de coronapandemie heeft voor Natura Docet, net als voor vele andere instellingen, verenigingen, enzovoort, ook het gevolg gehad dat vrijwilligers niet terugkeren, omdat ze een andere bezigheid hebben gevonden, of omdat het voor hen het moment was om definitief te stoppen met hun vrijwilligerswerk. Juist nu er veel bezoek wordt verwacht voor de nu al spraakmakende tentoonstelling heeft Natura Docet er graag een aantal nieuwe vrijwilligers bij. Gastvrouwen/gastheren achter de balie en voor het beheer van de fraaie, nieuw ingerichte museumwinkel. Een leuke job tijdens de expositie, maar ook daarna, waaraan je een deel van je vrije tijd kunt besteden. Interesse? Geef dat zo snel mogelijk door aan Hilde Stroot, coördinator vrijwilligers van Natura Docet (tel.0541-351325 /06-83214518). 

Tekst/foto: PBJ