Uitgaan & Cultuur

Expositie over imkerij in de Stiftswijzer

WEERSELO - Onlangs werd in de Stiftswijzer alles ingericht door Bertus Roelofs, een ervaren imker en zijn vrouw Dini. De expositie  waarbij het leven en het werk van de honingbij centraal staat, is óók voor kinderen ingericht. Met bijenkorven en bijenkasten, die Bertus zelf maakt, beeldmateriaal en diverse attributen wordt de imkerij uitgelegd. Bertus Roelofs laat zien hoe een imker, vroeger en nu, zijn bijenvolken onderhoudt en de honing verwerkt. 

Bertus vertelt: “Het bijenvolk bestaat uit een koningin, werksters en darren” (dit zijn mannetjes bijen). Samen vormen ze een harmonieus geheel, dat op een bijzondere manier samenwerkt en gericht is op de voortplanting van het volk. De dar heeft geen angel en kan niet steken. Een koningin sticht een volk. Ze wordt opgevoed met koninginnengelei. De koningin doet zeventien dagen om te groeien van eitje tot volwassen koningin, de werkster éénentwintig dagen en de dar vierentwintig dagen. De koningin is te herkennen omdat zij een stuk groter is dan andere bijen, ze is aanzienlijk langer dan de werksters en darren”. 

Bertus vertelt enthousiast verder: “Darren worden geboren in april/mei. Deze worden geboren om de koningin te bevruchten en worden in augustus verwijderd uit het bijenvolk. De jonge koningin gaat op bruidsvlucht en wordt bevrucht in de vlucht door  wel tien tot twaalf darren. Op het moment dat de koningin door de dar bevrucht is laat ze de dar los en gaat hij dood. Zodra de koningin terugkomt van de bruidsvlucht begint ze eitjes te leggen. Zij legt tussen de duizend en tweeduizend eitjes per dag.

Het bijenvolk bestaat in de zomer tussen de tienduizend en zestigduizend bijen en in de winter tussen de tienduizend en twaalfduizend bijen. Voor één kilo honing vliegt een bij ongeveer veertigduizend kilometer, de wereld rond maar hij blijft wel nul tot drie kilometer van de bijenkas. Van de bijen kan de koningin vier tot vijf jaar oud worden en de werkster in de zomer vier tot zes weken maar in de winter zes tot zeven maanden.

Hele interessante verhalen en een mooie expositie, zeker de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen.

De expositie over imkerij is tot en met 19 augustus a.s. dagelijks te bezoeken in de Stiftswijzer te Weerselo. Er zijn geen levende bijen (-volken) aanwezig bij de expositie.

De Stiftswijzer is dagelijks vanaf 9.00 tot 18.00 uur open: www.het-stift.nl.

Het Stift en de diverse gebouwen zijn toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen.

Voor een kop koffie bij de Stiftsjuffer, zie openingstijden: www.destiftsjuffer.nl.

Ine Flinkers