Uitgaan & Cultuur

‘Festival of Nine Lessons and Carols’ in de Stiftskerk

WEERSELO - Men kan op zondag 19 december a.s. in de Stiftskerk weer het Festival of Nine Lessons and Carols komen bijwonen. Het verhaal van Advent en Kerst wordt gelezen en gezongen.

Deze van oorsprong Engelse traditie is ontstaan in 1880 en bedacht door E.W. Benson, priester en later aartsbisschop van Canterburry. Het was bedoeld om mensen die niet vaak in de kerk kwamen, en niet veel affiniteit hadden met de eucharistie, te bereiken. Het werd in 1918 opgepikt door Eric Milner-White van het Kings College Cambridge. Sinds 1928 wordt het live uitgezonden door de BBC en het is een traditie geworden rond de Kerst.

De laatste jaren is dit Festival, of misschien nog wel beter Ceremony of Lessons and Carols, een populair bezinningsmoment in de Stiftskerk vlak voor Kerst. Dit jaar wordt het geheel muzikaal ondersteund door Capella Gudula uit Lochem onder leiding van Els Dijkerman. Zij is kerkmusicus van de Gudulakerk te Lochem en verzorgt daar al vele jaren onder andere muziekvespers. Tijdens het Festival of Nine Lessons and Carols wisselen liederen (Carols en Anthems) en lezingen elkaar af. Het is een toegankelijk moment ter voorbereiding op het komende Kerstfeest. De Stichting Vocale Geestelijke Muziek Stift Weerselo organiseert drie keer per jaar een middagconcert en ze hopen dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen dankzij een financiële steun. In verband met de huidige coronaregels is er dit keer na afloop géén drankje in de Stiftsschool. ’s Morgens is er dan géén dienst in de Stiftskerk. Vanwege corona is vooraf aanmelden wenselijk: vocaal@stiftsgemeente.nl. Kijk ook op www.het-stift.nl voor meer informatie. De laatste informatie over de coronamaatregelen is te vinden op de site: www.stiftsgemeente.nl.

Natuurlijk kan men dit Festival ook    online volgen via de website  www.stiftsgemeente.nl. Hier is ook de zondagsbrief te zien waarin de liederen afgedrukt staan en op www.kerkdienstgemist.nl (hier is later kijken ook mogelijk).

De aanvang is om 15.30 uur. De entree is vrij, maar een ruimhartige vrije gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld.

Ine Flinkers