Uitgaan & Cultuur

Galerie ART BRUT KiK presenteert vier nieuwe kunstenaars

OOTMARSUM - Op zondag 12 november presenteert Galerie ART BRUT KiK in Ootmarsum met trots vier nieuwe kunstenaars; Christine Lamme, Gemma Mollink, Gijs Ambrosius en Gert Meindertsma. De kunstenaars zijn aanwezig en kunnen u verder deelgenoot maken van hun ideeën die achter hun werk schuilgaan. De opening van deze exposite is zondag 12 november om 16.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie ART BRUT KiK op Oostwal 12.

De galerie biedt sinds 2015 een podium in Ootmarsum aan de kunstvorm Art Brut. Kunst puur uit het hart van mensen, die vanwege hun psychische aandoening en/of verstandelijke beperking vaak extra kwetsbaar zijn. Ook streeft de galerie ernaar een plek te zijn waar verbinding en ontmoeting vorm kunnen krijgen. Het unieke concept: ‘Kunst kent geen beperking’ sluit daar naadloos op aan. Kunstenaars met zeer verschillende kunstuitingen vinden hier hun plek.

De kunstenaars en enkele van hun werken stellen ze graag voor: “Ik schilder al jaren”

Christine Lamme, is woonachtig in Nieuw-Amsterdam samen met haar steun en toeverlaat Sari, haar hond. Zij schildert al jaren en heeft in Antwerpen haar deeltijdkunstonderwijs opleiding gevolgd. Na een werkzaam leven als verpleegkundige heeft Christine dit door ziekte vaarwel moeten zeggen en is schilderen belangrijk geworden in haar leven.

Aanvankelijk werkte zij op grote doeken. Met veel plezier kon zij daar haar gedachten en gevoelens vormgeven. Op dit moment heeft klein werk haar voorkeur van 10x15 cm tot 30x40 cm. Op dit kleine formaat maakt ze prachtige werkjes, die emotie en intensiteit uitstralen. Ook droge naald ets en linowerk zijn technieken die Christine beheerst.

Christine heeft eerder met veel plezier deelgenomen aan de Art Brut Biënnale in Hengelo. Nu exposeert ze haar werk in Art Brut KiK galerie in Ootmarsum.

Ik maak graag ‘een reisje naar het verleden’

Gemma Mollink, voormalig docente geschiedenis, verklaart haar voorkeur naar het verleden als grote inspiratiebron is voor haar werk. Kleurrijke kunst uit de 17e en 18e eeuw, een gebrandschilderd raam. “Ik probeer de kunst, gebouwen en kleuren die ik waarneem om te zetten naar sieraden met een niet alledaagse uitstraling.” Het werk van deze kunstenaar komt intuïtief tot stand, zonder vooropgesteld plan. Uiteindelijk moet de drager van haar sieraden zich speciaal voelen. Met een eindeloos geduld ontstaan er onder haar handen fascinerende tassen en sieraden waar diverse materialen, als Shiborilint, vilt, stenen kralen in verwerkt zijn. Gemma gebruikt daarbij diverse technieken, sinds kort is zij gestart met een opleiding tot edelsmid en ontstaan er nog meer mogelijkheden. 

Liefdesverklaring aan de kleur - Gijs Ambrosius

Tekenen en schilderen doet deze kunstenaar al van jongs af aan. “Mijn zogenaamde innerlijke tekeningen maakte ik altijd alleen voor mezelf.” Het was een uitlaatklep voor persoonlijke spanningen. In 2014 adviseerde iemand Gijs om met zijn tekenwerk naar buiten te treden. Zijn tekeningen kregen in Amersfoort bij Special Art een warm onthaal. Vanaf dat moment volgden er vele exposities en won de Special Award (tweede prijs). Het grafische werk – fineliners, Oost-Indische inkt en acrylverf – waarin Gijs goed zijn gevoelens in kwijt kon, ontwikkelde zich langzaam van labyrinten in grijstonen tot steeds kleuriger figuraties. Inspiratie put deze bijzondere kunstenaar uit dromen en volkskunst. Hij ervaart zijn werk als beelden uit het collectief onbewuste. Alle schilderingen noemt hij prefiguraties; iedereen ziet er iets anders in, niks ligt vast, alles stroomt.

Expressionisme en de Cobrabeweging als inspiratie

Gert Meindertsma is geboren in1970 en nu woonachtig in Ermelo. Zijn hele leven is Gert al creatief geweest. Na een studie commerciële economie bleek het creatieve toch de overhand te nemen en volgde Gert de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet waar hij in 2012 ook afstudeerde met tussendoor nog een vooropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en veel schilderworkshops in binnen en buitenland. De voorkeur van Gert gaat uit naar het schilderen van landschappen en stadsgezichten. Met af en toe een uitstapje naar abstracter werk in dit genre. Soms schildert of tekent hij ook stillevens of andere onderwerpen.

Gert voelt zich het meest verwant aan het expressionisme als kunststroming en is ook geïnspireerd door de Cobra beweging.