Uitgaan & Cultuur

Stiftsconcert Weerselo met als thema ‘A mediterranean voyage’

Grand finale: ‘Stift open air’ zondag 27 augustus

WEERSELO - Zondag 27 augustus was het traditionele en feestelijke slotconcert. Door de slechte weersvoorspellingen werd het concert verplaatst naar de Remigiuskerk in Weerselo. Alles was klaar voor de grote finale van het Stiftfestival met het grote slotconcert in de open lucht. Meer dan dertig ‘kleurrijke’ concerten op diverse locaties waren er gedurende negen dagen aan vooraf gegaan en nu stond op zondag 27 augustus ’s middags het Concerto matinee op het programma, met natuurlijk als decor het ‘eigen’ Stift. 

Helaas werd de voorspelde regen spelbreker en was de organisatie op zondagochtend gedwongen uit te wijken naar een andere locatie, geschikt voor dit concert en met voldoende plaatsen voor een kleine vijfhonderd bezoekers. Die plek werd heel dichtbij gevonden in de Remigiuskerk. “Dat had nog wel enkele voeten in de aarde. Alles was geregeld in de kerk maar er was geen vleugel en zonder vleugel kon het concert niet doorgaan. Er werd gebeld naar een bedrijf en het geluk was dat er enkele mensen met een vleugel vanuit Bremen onderweg waren naar Brabant en reden op de A1. Deze mensen kwamen met een vleugel naar Weerselo. Dat was wel de redding en kon het concert gelukkig doorgaan”, vertelt Tonnie Löbker.  

Dat de locatieraad het kerkgebouw spontaan beschikbaar stelde, werd met opluchting begroet. Bovendien waren de organisatoren zeer aangenaam verrast met zo’n ruime accommodatie met ‘podium’ (het priesterkoor) in Weerselo dichtbij het Stift. ’s Morgens was er in de kerk nog ‘gewoon’ een viering om half 10. Nadat rond het middaguur met vereende krachten met de ‘ombouw’ was gestart, konden om 14.30 uur de deuren worden geopend voor de vele bezoekers. Zij waren ’s morgens per e-mail en SMS over de locatiewijziging geïnformeerd.

De 19de editie van het Stiftfestival stond in het teken van een reis rond de Middellandse Zee. Interessante kruisbestuivingen in het gebied hebben vele componisten geïnspireerd en beïnvloed. Het programma bracht de bezoekers langs een rijke geschiedenis en kleurrijke meerstemmigheid. Ze verbonden traditie met innovatie en jonge talenten met topmusici. Artistiek leider Daniel Rowland: “Nog nooit in de geschiedenis van het Stiftfestival hebben we zo’n aansprekend en divers programma gepresenteerd, toegankelijk én vernieuwend, doorspekt met invloeden uit andere culturen. We verwelkomen musici van wereldniveau in het Twentse landschap. Van fietsconcert tot familievoorstelling en van Chopin Matinee tot Unbound. Deze editie zijn ook twee festivaldramaturgen betrokken, schrijver en verhalenverteller Abdelkader Benali en de in Hengelo geboren en getogen schrijfster en arabist Meltem Halaceli. Zij zullen het thema vanuit andere invalshoeken dan de muziek kleur en een stem geven”.

Er werd op passende wijze afscheid genomen van deze editie van het Stiftfestival met een spectaculaire en virtuoze Concerto Matinee.

Verschillende briljante festivalmusici namen zondagmiddag 27 augustus de rol van solist: men hoorde fluitiste Janne Thomsen en diverse strijkers in werken van Vivaldi en Rota. De fameuze pianiste Anna Fedorova en briljante Stift Young Artiest Enzo Kok traden voor het voetlicht in geliefde concerten van Chopin en Saint Saens. Artistiek leider Daniel Rowland en bassist Nicolas Schwartz vormden de uitsmijter met het virtuoze Grand Duo Concertante van Bottesini. Een onmisbare, zinderende afsluiting van ‘Stiftfestival 2023!

De musici, organisatoren en publiek waren na afloop heel enthousiast over de kwaliteit en de capaciteit van de kerk. Ook de uitstekende akoestiek werd door velen geroemd.

Na afloop van het concert was iedereen van harte welkom bij de Stiftsjuffer om daar te toasten op de slot van een prachtige editie van het Stiftfestival.     

Ine Flinkers