Uitgaan & Cultuur

Groot feest in Beuningen: 75 jaar kerk!

BEUNINGEN - In Beuningen gaat zondag 14 april de vlag uit; net als 75 jaar geleden bij de inwijding van de Maria van Altijddurende Bijstand kerk. Een feestdag waaruit blijkt dat de kerk centraal staat in Beuningen.

Even terug naar toen...

10 april 1949. Geel en witte vlaggen versieren de kerk en het kerkplein. Onder grote belangstelling wordt de kerk ingewijd en vanaf dan is parochie Beuningen een zelfstandige parochie. Maar voor het zover kwam, zijn er vele overleggen geweest tussen de parochies De Lutte en Denekamp. Want waar moet de nieuwe kerk komen? Wie raakte hierdoor ’grote’ boeren kwijt aan de nieuwe parochie Beuningen want zij zorgden toch voor geld op de collecteschaal en brachten een mooi stukje vlees, melk en eieren naar de pastoor. Meerdere opties zijn besproken en de aartsbisschop besloot dat de kerk moest komen tegenover de Mariaschool. Daar ging dus de schop in de grond. Maar de volgende dag zette de gemeente een streep door het plan want die was bang dat bij hoog water van de Dinkel het kerkhof dat achter de kerk moest komen, zou overstromen. Een klein stukje verder aan de Beuningerstraat had dhr. Broenink een mooi stuk grond en hier mocht de kerk opgebouwd worden. Vanaf de eerste tekening tot de definitieve tekening zit een wereld van verschil. De grote pastorie is er niet gekomen en de kerk is toch een stuk kleiner geworden. Pastoor Bolscher was de ’bouwpastoor’ en naar hem is later een straat vernoemd.

949…2024

75 jaar later. En er is ondertussen veel veranderd in de kerk. Binnen in de kerk zijn er de nodige aanpassingen gedaan, onder andere de communiebanken vooraan zijn verdwenen waardoor je een meer open gezicht hebt naar het priesterkoor. Pastoor van Burgsteden (overleden in 1994) had al snel in de gaten dat de kerk het niet zou gaan redden zonder vrijwilligers en van deze modern denkende pastoor plukken ze in Beuningen nu nog steeds de vruchten van. Beuningen mag trots zijn op al haar vrijwilligers. In de kerk staat een prachtig houten ’schuts’ Madonnabeeld, wat betekent onder bescherming van Maria. Onder haar mantel zijn zes personen uit Beuningen te zien: meester Looman, Hennie Rikkink, Annie Broenink (eerste dopeling), pastoor Bolscher, Gerhardus Oude Ophuis en Gesiena Mollink-Derkman. Zij zijn om verschillende reden nauw betrokken bij de nieuwe parochie Beuningen en hierdoor hebben zij een speciaal plekje gekregen in de kerk.

14 april 2024

Dit wordt een grote feestdag in het dorp aan de Dinkel. Velen zijn al maanden druk bezig om er een echte feestdag van te maken voor jong en oud. Noabers gaan greun’n haal’n en reuskes maak’n en de geel/witte vlaggen die 75 jaar geleden kerk en kerkplein sierden, worden weer opgehangen. De Werkgroep actieve ouderen maakt een passende tafelversiering. Overige werkgroepen zorgen voor de kerkversiering en stellen de viering samen. Koren zijn druk aan het oefenen. De vrijwilligers van de kerkhofploeg verrichten vele hand- en spandiensten en de bloembakken zijn door hen al voorzien van geel/witte viooltjes. De dag begint om 10.30 uur met een bijzondere en vooral feestelijke eucharistieviering. Aansluitend is er in de tent op het grasveld een brunch, die wordt georganiseerd door KPJ en Zij Actief. Het jongerenpastoraat en de ouderraad zorgen voor activiteiten voor kinderen en jongeren. In de uitnodiging aan de inwoners van Beuningen staat dat deze jubileumdag is voor alle inwoners van Beuningen, ongeacht of je nu nooit, soms of vaak in de kerk komt. Iedereen is welkom. De kerk maak je samen en hier vier je samen!